Εκκενώνονται τα νοτιοανατολικά παράλια των ΗΠΑ περιμένοντας τον τυφώνα Μάθιου (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 08:12

Εκκενώνονται τα νοτιοανατολικά παράλια των ΗΠΑ περιμένοντας τον τυφώνα Μάθιου (εικόνες)

Αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον δεκαεπτά νεκρούς στη Δομινικανή Δημοκρατία και προκαλώντας καταστροφικές ζημιές στην Κούβα και την Αϊτή ο τυφώνας Μάθιου, ο ισχυρότερος τυφώνας της Καραϊβικής εδώ και δέκα χρόνια, χτύπησε τις Μπαχάμες. Κατατάσσεται πλέον στη βαθμίδα 3 της πεντάβαθμης κλίμακας των τυφώνων (από την βαθμίδα 4, που ήταν αρχικά) και συνοδεύεται από ανέμους περίπου 195 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).


Στην Αϊτή μεγάλο μέρος των περιοχών που έχουν πληγεί παραμένουν αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της κατάρρευσης γέφυρας. Η πρόσβαση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από το Σάββατο ή την Κυριακή. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια.

Στα νοτιοανατολικά παράλια των ΗΠΑ οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και εφοδιάζοντας τρόφιμα και καύσιμα περιμένοντας την έλευση του τυφώνα ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και κυβερνήτες πολιτειών της περιοχής προειδοποίησαν εκατομμύρια Αμερικανών να αφήσουν τα σπίτια τους ή να προετοιμαστούν για τον καταστροφικό τυφώνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε επίσκεψή του στη Φλόριντα, όπου θα συμμετείχε σε μια προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον και προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες για τον τυφώνα Μάθιου, καλώντας τους να υπακούσουν τις οδηγίες για εκκένωση των πόλεων. Οι κυβερνήτες των Φλόριντα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Βόρεια Καρολίνας έχουν κηρύξει τις πολιτείες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι έχει διατάξει την εκκένωση των παραλίων, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ ζήτησε από κατοίκους περιοχών στα παράλια να φύγουν, ακόμα και όπου δεν έχει εκδοθεί διαταγή εκκένωσης, ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας. Έντεκα παραλιακά διαμερίσματα της πολιτείας βρίσκονται υπό υποχρεωτική εκκένωση και τέσσερα νοσοκομεία έχουν μεταφέρει τους ασθενείς αλλού. «Εάν κάνει στροφή την τελευταία στιγμή (ο τυφώνας), δεν θα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα θέσετε τη ζωή σας και αυτή των δικών σας σε κίνδυνο», προειδοποίησε.

Η αεροπορική εταιρεία American Airlines είπε ότι ακυρώνει τις πτήσεις της σήμερα σε τρία αεροδρόμια της νότιας Φλόριντα και όλες τις πτήσεις από και προς την Τζάκσονβιλ αύριο το απόγευμα.

ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ ΑΙΤΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΑΘΙΟΥ