Εκρηξη ληστειών στα σπίτια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 09:31

Εκρηξη ληστειών στα σπίτια

Γράφημα Δραματική αύξηση παρουσίασαν οι δολοφονίες πολιτών που έπεσαν θύματα ληστών μέσα στα σπίτια και τα καταστήματά τους. Οι ανθρωποκτονίες με στόχο τη ληστεία σημείωσαν αύξηση κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2011. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στην αστυνόμευση είναι ο κυριότερος λόγος της δραματικής αύξησης στις ανθρωποκτονίες αλλά και στην αύξηση των κλοπών - διαρρήξεων στα σπίτια.


Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν πως κάθε δύο ημέρες ένας άνθρωπος δολοφονείται στην Ελλάδα, ενώ κάθε δύο ημέρες γίνονται 3 απόπειρες δολοφονίας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως φέτος καταγράφηκαν 91 απόπειρες ανθρωποκτονίας έναντι 60 πέρυσι.
Οι ληστείες στα σπίτια πολλαπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση πάντα με το αντίστοιχο του 2011. Στα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας καταγράφηκαν 604 υποθέσεις έναντι 397, ενώ στην Αττική πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση ληστειών όπου καταγράφηκαν 147 περισσότερα χτυπήματα σε σπίτια.
Η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει όμως ότι στον συνολικό αριθμό ληστειών σημειώθηκε μείωση - από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο σε όλη τη χώρα έγιναν 3.093 ληστείες έναντι 3.362 το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Εκτίμηση που αμφισβητείται πολλές φορές από τους ίδιους τους αστυνομικούς, καθώς έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά εγκλημάτων που δεν πέρασαν στο αστυνομικό δελτίο.
Σύμφωνα πάντως με τα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από τον σύστημα Ρolice on Line, έχει καταγραφεί μείωση στις ληστείες τραπεζών και ταχυδρομείων καθώς φέτος έγιναν 51 ληστείες έναντι 100 πέρυσι. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η μείωση που καταγράφεται στις ληστείες σουπερμάρκετ, τραπεζών, πρακτορειών του ΟΠΑΠ και των ΕΛΤΑ οφείλεται στην εμφανή αστυνόμευση από την ομάδα ΔΙΑΣ, η παρουσία της οποίας λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ληστές.
«Τη μάχη όμως της εγκληματικότητας στις γειτονιές την έχουμε χάσει», παραδέχεται στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Ασφάλειας. Είναι ενδεικτικό πως σε απόλυτους αριθμούς καταγράφηκαν 1.457 περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια ενώ οι κακοποιοί έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στο να αδειάζουν τις τσέπες των πολιτών στα μέσα μεταφοράς όπου καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις κατά μέσο όρο την ημέρα και συνολικά 1.488 κλοπές.
Κάθε μέρα επίσης «ποντικοί» κλέβουν 2 εκκλησίες κατά μέσον όρο (350 υποθέσεις από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο), όταν πέρυσι στην αντίστοιχη χρονική περίοδο καταγράφηκαν 274 περιπτώσεις.
«Η συμμετοχή των αλλοδαπών δραστών, κυρίως στα αδικήματα των ανθρωποκτονιών, με κίνητρο τη ληστεία καθώς επίσης και στις κλοπές - διαρρήξεις κυμαίνεται σε αυξημένα ποσοστά σε σχέση με την αριθμητική τους αναλογία στον πληθυσμό» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ. που συνοδεύει την ανάλυση των στατιστικών του εγκληματικότητας. Μόνο το πρώτο εξάμηνο στην Ελλάδα εξαρθρώθηκαν 258 πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις ενώ συνελήφθησαν 93.124 άτομα. Από αυτά, τα 8.419 για συμμετοχή τους σε ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων και τραπεζών.

ΤΑ ΝΕΑ