Ψηφίστηκαν οι αλλαγές για τα ΑΕΙ με απώλειες από το ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 00:03

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές για τα ΑΕΙ με απώλειες από το ΠΑΣΟΚ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις αλλαγές μεταφράστηκαν σε αρνητικούς ψήφους κατά την ψηφοφορία, καθώς όχι είπαν στο νομοσχέδιο ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Χρήστος Αηδόνης, ο Γιώργος Ντόλιος και ο Συμεών Κεδίκογλου.

Με ψήφους 163 έναντι 101, υπερψηφίστηκε επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, με το οποίο - σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας - επιφέρονται συγκεκριμένες αλλαγές στο «Νόμο Διαμαντοπούλου», προκειμένου να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του βασικού του κορμού.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Αριστερά και τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος κατέθεσε δική του πρόταση νόμου που καταργεί τελείως τον νόμο 4009), τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΚΚΕ.

Η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε επί της αρχής, το νομοσχέδιο και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία, καταψηφίζοντας το άρθρο 12 για τη θητεία των πρυτάνεων.

Η συζήτηση επί των άρθρων, η οποία προηγήθηκε της ψηφοφορίας, επεφύλαξε και νέες βολές κατά του νομοσχεδίου. Αρχικώς, η πρώην υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε συμφωνία με τις αποφάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της, είχε στηλιτεύσει ως «συναλλαγή» την προβλεπόμενη παράταση της θητείας ορισμένων πρυτάνεων πέραν του Δεκεμβρίου, αναρωτώμενη μάλιστα, «γιατί δεν κάνουμε συναλλαγή και με άλλες ομάδες που διαμαρτύρονται; Αυτό στέλνει λάθος μήνυμα ότι όχι μόνο δεν σεβόμαστε τον 4009, αλλά τον καταστρατηγούμε. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτή τη διάταξη και άλλες».

Αργότερα, ωστόσο, σε δεύτερη τοποθέτησή της, η κα Χριστοφιλοπούλου, παρότι δήλωσε πως «ενέχει στοιχεία συναλλαγής» η ολοκλήρωση της θητείας των πρυτάνεων, παραδέχθηκε πως «η βασική φιλοσοφία του νόμου δεν αλλάζει» και ευχαρίστησε τον υπουργό Παιδείας για την από πλευράς του αποδοχή συγκεκριμένης πρότασής της για τα εκλεκτορικά σώματα.

Παρέμβαση είχε πραγματοποιήσει και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε «αντιμεταρρύθμιση» το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή, δηλώνοντας πως σκόπευε να το καταψηφίσει, αλλά θα επανεξέταζε τη στάση του. Στην ίδια τοποθέτησή του, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας πως «αλλάζει νόμο που ψηφίστηκε από τα 4/5 της Βουλής, επειδή σας πίεσαν οι πρυτάνεις».

«Το μήνυμα είναι ότι το Κοινοβούλιο είναι έρμαιο εξωθεσμικών βουλήσεων - κι αν αυτό ισχύει για τους πρυτάνεις, τότε τι να πει κανείς για τους τραπεζίτες ή τους φοροφυγάδες. Θα έπρεπε να βροντοφωνάζουμε για κάθε μεγάλη θεσμική αλλαγή αντί να την καταργούμε αποδεικνύοντας τη θέλησή μας να σπάσουμε αυγά, να γίνει η Ελλάδα βιώσιμη και ισχυρή χωρίς την ανάγκη αιμοδοσίας» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα τη διετία 2009-11, ήταν η πρώτη χώρα στον ΟΟΣΑ σε ρυθμό υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων». Τελικώς, ο κ. Παπανδρέου καταψήφισε επί της αρχής.

«Ο νόμος 4009 έφερε αέρα στα Πανεπιστήμια. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τον εφαρμόσουμε και να τον υλοποιήσουμε - και να ξεπεράσουμε προβλήματα της προηγούμενης χρονιάς» απάντησε ο υπουργός Παιδείας.

«Για τον ίδιο άλλωστε λόγο, το καταψηφίζει και η Αριστερά» σημείωσε από πλευράς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Σε κάθε περίπτωση, καταγράφονται οι τρεις τελευταίες αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο ο κ. Αρβανιτόπουλος:

1) Η αρμοδιότητα συγκρότησης των επιτροπών επιλογής και εξέλιξης των καθηγητών των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανήκει μεν στη Συνέλευση του Τμήματος, αλλά προϋποτίθεται πλέον και η σύμφωνη γνώμη της Κοσμητείας.

2) Παραμένει στην Κοσμητεία η αρμοδιότητα του προγραμματισμού και της εισήγησης προς τον πρύτανη για την προκήρυξη θέσεων καθηγητών, ύστερα από εισήγηση των συνελεύσεων των Τμημάτων (σ.σ. το νομοσχέδιο προέβλεπε η αρμοδιότητα να μεταβιβαστεί στη Συνέλευση του Τμήματος).

3) Ο εκάστοτε κοσμήτορας δεν επιτρέπεται να εκλέγεται για δεύτερη συνεχή θητεία.

Πηγή: ert.gr