Πύρινη κόλαση στην Ισπανία: Απομακρύνθηκαν 1.400 κάτοικοι και τουρίστες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 09:22

Πύρινη κόλαση στην Ισπανία: Απομακρύνθηκαν 1.400 κάτοικοι και τουρίστες

Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στη Βαλένθια (ανατολική Ισπανία) και πιστεύεται ότι οφείλεται σε εμπρησμό συνέχιζε χθες να μαίνεται κι υποχρέωσε τις αρχές να απομακρύνουν 1.400 ανθρώπους, κατοίκους και τουρίστες, ανακοίνωσαν στελέχη των υπηρεσιών διάσωσης.

 

Ο Χουάν Κάρλος Μοράγκες, εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης στην περιοχή, γνωστοποίησε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι συνολικά «απομακρύνθηκαν 1.400» άνθρωποι από τη Χαβέα και την Μπενιτάτσελ, δυο τουριστικά θέρετρα στις ισπανικές ακτές στη Μεσόγειο.

Η πυρκαγιά, για την κατάσβεση της οποίας δίνουν μάχη σχεδόν 300 πυροσβέστες με την υποστήριξη εναέριων μέσων, ενισχύθηκε χθες εξαιτίας της αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων, αφού είχε ήδη απανθρακώσει περίπου 3.200 στρέμματα και πολλά σπίτια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Πάντως, μια εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης διαβεβαίωσε χθες βράδυ πως η κατάσταση «δεν χειροτερεύει, η φωτιά έχει αναχαιτιστεί».

Το γεγονός ότι υπήρξαν ταυτόχρονα πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς δεν αφήνει να υπάρξει καμιά αμφιβολία, κατά τις αρχές, πως επρόκειτο για εμπρησμό.

Πρόκειται για «περιβαλλοντική τρομοκρατία, η οποία δεν θέτει σε κίνδυνο απλά την πολιτιστική κληρονομιά, είναι μια επίθεση εναντίον των ανθρώπων» της περιοχής, δήλωσε με αγανάκτηση ο Τσίμο Πουτς, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθιας.

Μεγάλο μέρος της Ισπανίας διατρέχει «πολύ υψηλό κίνδυνο» σε ό,τι αφορά την εκδήλωση πυρκαγιών, λόγω ενός κύματος καύσωνα και του χαμηλού επιπέδου υγρασίας, σύμφωνα με την ισπανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Παρότι ξέσπασαν πολλές πυρκαγιές από τις αρχές Αυγούστου, ειδικά στη Γαλικία (βόρεια), φέτος οι φωτιές στη χώρα ήταν συγκριτικά λίγες, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας: συνολικά, κάηκαν 397.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων από τον Ιανουάριο. Ο ετήσιος μέσος όρος μετά το 2006 φθάνει τα περίπου 787.430 στρέμματα τους πρώτους οκτώ μήνες κάθε χρονιάς.


Πηγή:iefimerida