Δεν διαγράφονται τα κομματικά δάνεια από τη μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Πειραιώς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012 14:15

Δεν διαγράφονται τα κομματικά δάνεια από τη μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Πειραιώς

Δεν διαγράφονται τα δάνεια των κομμάτων από τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, μια μεταβίβαση που έγινε στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπεται από το νόμο 4021/2001. Τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα και συνεπώς παραμένουν στο υγιές τμήμα της Αγροτικής. Ετσι, η δικαιοδοσία εξυπηρέτησης των δανείων που χορηγήθηκαν στα πολιτικά κόμματα περνά στο υγιές τμήμα και όχι στην παλαιά τράπεζα, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε. Με την επισήμανση αυτή αποκλείεται η περίπτωση τα χρέη των κομμάτων να περάσουν στις πλάτες των φορολογουμένων, αφού τα χρήματα των δανείων, ούτε παραγράφονται, ούτε μεταβιβάζονται στη λεγόμενη παλαιά τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι η νέα Αγροτική Τράπεζα, υπό την ομπρέλα της Τράπεζας Πειραιώς, θα περιμένει από τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων την εξόφληση των δανείων που έχουν χορηγηθεί από την Αγροτική Τράπεζα, στα πλαίσια της κρατικής επιχορήγησης. Τίποτα δηλαδή δεν αλλάζει όσο αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων από τα πολιτικά κόμματα, με την απορρόφηση από την Τράπεζα Πειραιώς του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ. Αλλωστε, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ποιότητα των υπηρεσιών με τη συνένωση των δύο δυνάμεων, θα γίνει καλύτερη και από πλευράς εξυπηρέτησης των δανείων, αλλά και από πλευράς νέων προϊόντων.

* Η ΝΔ φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή να χρωστά τα περισσότερα χρήματα σε τράπεζες. Συνολικά χρωστά 120 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 105 εκατ. στην Αγροτική Τράπεζα (λήξη σύμβασης το 2013) και τα 15 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη σύμβασης το 2015)

* Το ΠαΣοΚ χρωστά συνολικά 111.800.000 ευρώ, από τα οποία τα 96.800.000 στην Αγροτική (λήξη σύμβασης το 2013), 10 εκατ. ευρώ στην Marfin Bank (λήξη σύμβασης το 2015) και 5 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη σύμβασης 2015).

* Ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά 6 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα (λήξη σύμβασης το 2014), το ΚΚΕ χρωστά 4.402.054 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα (λήξη σύμβασης το 2010), οι Οικολόγοι Πράσινοι χρωστούν 800.000 ευρώ.

ΤΟ ΒΗΜΑ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ