Κανένα νοσοκομείο δεν θα κλείσει, αλλά θα μειωθούν οι κλινικές

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012 12:20

Κανένα νοσοκομείο δεν θα κλείσει, αλλά θα μειωθούν οι κλινικές

Δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο και δεν ετέθη κανένα ζήτημα επιβολής πλαφόν στις ιατρικές υπηρεσίες ανά ασθενή διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη συνάντησή του με την τρόικα. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτό που θα γίνει είναι συγχώνευση κλινικών και τμημάτων με στόχο στο τέλος του έτους να έχουν μειωθεί κατά 661 συνολικά κλινικές και τμήματα νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την ηλεκτρονική αποτύπωση των χειρόγραφων συνταγών του ΕΟΠΥΥ, ενώ ενημερώθηκε για το σύνολο των προγραμμάτων και των μέτρων που δρομολογεί το υπουργείο στο χώρο της Υγείας.

Δεν έγινε καμία συζήτηση για τα μέτρα που αφορούν στο 2013 και στο 2014, διευκρίνισε ο υπουργός, ενώ σε ότι αφορά το κλίμα της συνάντησης ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι δεν αισθάνθηκε καμία πίεση από τους τροικανούς.

«Δεν αισθάνθηκα καμία πίεση, όλοι παλεύουμε για να πετύχουμε τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί» είπε συγκεκριμένα.

Ο υπουργός, εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η νοσοκομεική και φαρμακευτική δαπάνη θα κλείσει φέτος εντός στόχων.

Ειδικότερα, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο υπουργός εκτίμησε ότι η νοσοκομειακή δαπάνη θα κλείσει εντός στόχων, στα 2,2 δισ. ευρώ, και η φαρμακευτική στα 2,8 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Όπως πρόσθεσε έχει ήδη υπολογιστεί για το πρώτο τετράμηνο του 2012 το clow back (ό,τι υπερβαίνει δηλαδή τη μηνιαία προϋπολογισμένη δαπάνη για φάρμακα) που θα πρέπει να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το ποσό ανέρχεται στα 152,6 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή έχει πέσει έξω η φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης έχει υπολογιστεί και το rebate (επιστροφές) που θα πρέπει να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία για τους δυο πρώτους μήνες του 2012.

«Κανένα λουκέτο σε νοσοκομείο»

Ποτέ δεν ετέθη θέμα για λουκέτο σε νοσοκομεία είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, αλλά διευκρίνισε ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών σε νοσοκομεία, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία τους.

Όπως αποκάλυψε, ο στόχος είναι να έχουμε 661 λιγότερα τμήματα μέχρι το τέλος του 2012 και εξήγησε ότι «προτεραιότητα μας είναι η πληρότητα και η ποιότητα των παροχών υγείας προς τους πολίτες».

Όσον αφορά το πλαφόν των 1.500 ευρώ ανά ασθενή, ανά έτος, ήταν κατηγορηματικός δηλώνοντας ότι είναι ένα θέμα που δεν έχει καν συζητηθεί ή προταθεί.

ΤΑ ΝΕΑ




00 inkefalonia general ad 300X250