Μακελειό στο Μόναχο: 18χρονος ο ένοπλος που σκότωσε 9 άτομα και αυτοκτόνησε

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016 09:11

Μακελειό στο Μόναχο: 18χρονος ο ένοπλος που σκότωσε 9 άτομα και αυτοκτόνησε

Τρόμος στο Μόναχο της Γερμανίας και παγκόσμιο σοκ, μετά από νέο μακελειό στην καρδιά της πόλης, στο εμπορικό κέντρο, Olympia-Einkaufszentrum (ΟΕΖ) στη συνοικία Μόοζαχ της Βαυαρίας.


Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 9 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και άλλους 16 που τραυματίστηκαν. Παρά τις αρχικές πληροφορίες για τρεις δράστες, υπήρξε μόνο ένας, με την αστυνομία να μιλά για έναν 18χρονο, με γερμανική και ιρανική υπηκοότητα. Ο ένοπλος έδωσε τέλος στη ζωή του. 

Τα κίνητρα του νεαρού που προκάλεσε το μακελειό παραμένουν άγνωστα, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μονάχου, τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ 16 τραυματίες παραμένουν στο νοσοκομείο, με τους τρεις από αυτούς να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το Μόναχο κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολούθησε και καταδίκασε το νέο λουτρό αίματος, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ συγκάλεσε στο Βερολόνο, το πρωί του Σαββάτου το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας.

08:51 Τον τρόμο που έζησαν όσοι βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης, αλλά και την τεράστια αστυνομική επιχείρηση, αποτυπώνουν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η Le Figaro από το μακελειό στο Μόναχο

08:45 Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, τους οποίους επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι οι αρχικές πληροφορίες από τους Γερμανούς συναδέλφους τους δείχνουν ότι δεν υπάρχει προφανής σύνδεση ανάμεσα στον δράστη και το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες ομάδες μαχητών.

07:47 Το ενδεχόμενο ο δράστης της επίθεσης να προσπάθησε να δελεάσει τον κόσμο, μέσω Facebook, να πάει εκεί που θα «χτυπούσε», ερευνά η αστυνομία

06:51 Ελληνίδα περιέγραψε τις στιγμές φρίκης που έζησε στην επίθεση. «Θα μπορούσα να είμαι ανάμεσα στους νεκρούς ή τους τραυματίες»

05:58 Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων από την επίθεση

05:35 Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD καλούσε τους Γερμανούς να το ψηφίσουν μόλις ξέσπασε η επίθεση

05:21 Ενας 18χρονος, ιρανικής και γερμανικής καταγωγής ήταν ο δράστης της επίθεσης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία

03:55 Η αστυνομία ξεκαθαρίζει ότι πρώτος στόχος της είναι να εξασφαλίσει άμεσα στην ασφάλεια των πολιτών, δηλαδή να συνεχίσουν να νιώθουν ασφαλείς παρά το μακελειό.

03:52 Οι αρχές ζητούν ότι βίντεο υπάρχει διαθέσιμο γύρω από το εμπορικό κέντρο να το πάνε οι πολίτες στην αστυνομία

03:50 Επιβεβαιώνεται ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι παιδιά και έφηβοι, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς πιθανότατα είναι και έφηβοι.

03:40 Μέχρι στιγμής το κίνητρο της επίθεσης είναι ασαφές για τις Αρχές

03:37 Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία ο δράστης που βρέθηκε νεκρός είναι 18 ετών, Γερμανός ιρανικής καταγωγής. Ζούσε στο Μόναχο για αρκετό καιρό και δεν είχε ποινικό μητρώο. Τα ονόματα των θυμάτων θα βγουν στην δημοσιότητα όταν ειδοποιηθούν όλες οι οικογένειες.

03:08 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί από τις αρχές στους δρόμους γύρω από το εμπορικό κέντρο σιγά-σιγά βγαίνουν και οι κάτοικοι μπορούν να πάνε στα σπίτια τους.

03:05 Η αστυνομία του Μονάχου ζητά από τους πολίτες και τα ΜΜΕ να μην δημοσιεύουν φωτογραφίες με τα θύματα, σε ένδειξη σεβασμού προς τις οικογένειες των θυμάτων.

02:45 Η αστυνομία πλέον ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 10 και αναφέρει ότι υπάρχουν και 21 τραυματίες. Επίσης τονίζει ότι ένα από τα θύματα αυτοκτόνησε, αλλά ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ήταν δράστης.

02:40 Το εμπορικό κέντρο έχει αδειάσει τελείως και δεν υπάρχει κανείς μέσα πλέον. Είτε από τους δράστες, είτε από τους πελάτες.

02:36 Η αστυνομία ανακοινώνει ότι όλα τα ΜΜΜ λειτουργούν κανονικά ξανά και οι πολίτες μπορούν να πάνε στα σπίτια τους.

02:33 Αναμένεται σύντομα μια συνέντευξη Τύπου από την αστυνομία

01:29: Σύμφωνα με τη Telegraph η αστυνομία φέρετε να εκκενώνει τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας Abendzeitung

01:20 Στο νοσοκομείου υπάρχουν πολλά παιδιά τραυματισμένα, ανάμεσα τους και μία 15χρονη που δίνει μάχη να κρατηθεί στην ζωή.

01:07:Τραμπ:«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η άνοδος της τρομοκρατίας απειλεί τον τρόπο ζωής όλων των πολιτισμένων ανθρώπων και πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να την κρατήσουμε μακριά από την επικράτεια μας», ανέφερε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων σε ανάρτηση του στο Facebook.

00:58: 20 οι τραυματίες σύμφωνα με το ραδιόφωνο Βαυαρίας 

00:55: Για αντικρουόμενες πληροφορίες και κίνητρα τα οποία δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί έκανε λόγο ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν στο Μόναχο. «Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις ειδήσεις από το Μόναχο. Ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως τα κίνητρα αυτής της αποτρόπαιης πράξης, ακόμη έχουμε αντικρουόμενες πληροφορίες. 

Ήδη τώρα όμως είναι σαφές ότι θα θρηνήσουμε νεκρούς και (έχουμε) πολλούς τραυματίες. Η σκέψη μας βρίσκεται απόψε κοντά σε όλα τα θύματα, τους συγγενείς και τους φίλους τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις που επιχειρούν επιτόπου κάνουν αυτή τη στιγμή ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σώσουν ζωές και να αποτρέψουν περαιτέρω κινδύνους».

00:51 Η Αυστρία στέλνει Ειδικές Δυνάμεις να ενισχύσουν τις αρχές του Μονάχου.

00:29:Τηλέφωνα επικοινωνίας για Έλληνες στο Μόναχο: Γενικό Προξενείο Μονάχου (00491746744898), Υπουργείου Εξωτερικών (210-368 1730) και στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

00:25:Το Σάββατο θα συγκληθεί Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας στο Βερολίνο, υπό την προεδρία της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε πριν από λίγο στην τηλεόραση του ARD ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ.

00:22 Σύμφωνα με το γερμανικό Das Erste, η αστυνομία βρήκε πτώμα άνδρα 1 χλμ. μακριά από το σημείο των πυροβολισμών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα πρόκειται για τον άνδρα που πυροβολούσε έξω από τα McDonald's, με την αστυνομία να στέλνει ρομπότ για να διεξάγει έρευνα.Ο άνδρας φορούσε κόκκινο σακίδιο, με τις αρχές να θέλουν πρώτα να εξετάσουν το εσωτερικό του.

00:03 Η αστυνομία του Μονάχου επιβεβαιώνει την πιθανότητα ενας απο τους δράστες της επίθεσης να είναι νεκρός.

 

23:52 Το κτίριο της βαυβαρικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο είναι ανοικτά για όσους αναζητούν καταφύγιο. Δεκάδες βρίσκονται ήδη μέσα.

23:48: Στους 9 οι νεκροί, εξετάζεται αν ένα από τα πτώματα είναι του δράστη

23:42: Wall Street Journal: Ενα πτώμα βρέθηκε στο εμπορικό. Η αστυνομία τώρα εξετάζει αν πρόκειται για έναν από τους δράστες. 

23:37: Σύγχυση στις γερμανικές αρχές. Αρχικά αστυνομία μίλησε για έναν δράστη μετά για τρεις και τώρα το δεξί χέρι της Μέρκελ δηλώνει πως επιβεβαιωμένος είναι ένας δράστης. 

23:31 Στους 8 ανήλθαν οι νεκροί, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

23:26: Διέκοψε το ταξίδι του στις ΗΠΑ και επιστρέφει εσπευσμένα στη Γερμανία ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ. Ο Μεζιέρ βρισκόταν σε μια πτήση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όταν διαπράχθηκε επίθεση ενόπλων στο Μόναχο το απόγευμα της Παρασκευής, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο

22:56: Η Αυστρία αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα

22:53: Σύσκεψη συνεργατών της Ανγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να δώσει το παρών.

22:36: Οπως μεταδίδει και η Daily Mail, υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο ένας απο τους δράστες φώναζε κατα τη διάρκεια της επίθεσης «Είμαι Γερμανός» και «Γ@@@@@νται οι ξένοι». 

22:20: Σύμφωνα με την αστυνομία, προς το παρόν δεν υπάρχει απόδειξη σύνδεσης με το Ισλαμικό Κράτος.

22:08: Διαδικασία σύλληψης βρίσκεται πιθανόν σε εξέλιξη στην περιοχή του εμπορικού κέντρου «Olympia», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Focus. Σύμφωνα με τις ίδιες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο δράστης έφερε σακίδιο με εκρηκτικά

22:03: Για «υποψία τρομοκρατίας» έκανε λόγο αναφερόμενη στην επίθεση των ενόπλων στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου η αστυνομία του Μονάχου, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

22:00: Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» λόγω «μιας κατάστασης αμόκ», έχει κηρυχθεί το Μόναχο ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν το σύστημα προειδοποίησης «Κatwarn» μέσω των smartphones, ενώ τέθηκε σε ισχύ κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» στα νοσοκομεία της περιοχής, ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

21:48: Πληροφορίες της Bild: Αυτοκτόνησε ένας από τους ένοπλους δράστες
21:32: Σε εξέλιξη συνάντηση της Βαυαρικής κρατικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης  

21:30: Γενικό κάλεσμα απευθύνθηκε σε γιατρούς και νοσοκόμες να κατευθυνθούν σε νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί τραυματίες. 

21:25: Η Lynn Stein, η οποία εργαζόταν σε ένα από τα καταστήματα μέσα στο εμπορικό κέντρο δήλωσε  στο CNN ότι μια γυναίκα της είπε ότι είδε έναν κουκουλοφόρο ντυμένο στα μαύρα και οπλισμένο να τρέχει μέσα στο εμπορικό κέντρο. 

21:20: Διεθνή ΜΜΕ: Πολλαπλές ήταν οι επιθέσεις στο κέντρο του Μονάχου - Εκτός από το εμπορικό κέντρο, σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας και σε άλλη περιοχή στο κέντρο. Ορισμένοι διατυπώνουν φόβους ότι πρόκειται μέχρι και για τετραπλή επίθεση.

20:59: Αστυνομία Μονάχου: Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είδαν τρεις ενόπλους

20:50 Μέσω Twitter, η αστυνομία τονίζει πως δεν ξέρει πού βρίσκονται οι δράστες, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τα δημόσια μέρη.

20:40: Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, προειδοποιώντας τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των γερμανικών αρχών.

20:38: Δεν ήταν ένας ο δράστης

«Περισσότεροι δράστες» επιχειρούν στο Μόναχο, εκτιμά η αστυνομία της γερμανικής πόλης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N24, ότι εμπλέκονται στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα απόψε σε εμπορικό κέντρο, στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου.

20:35: Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας κατευθύνεται προς το Μόναχο Joachim Herrmann, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

20:25: Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πυροβολισμοί και σε άλλο σημείο στο κέντρο του Μονάχου

20:19 Στο σημείο έχουν σπεύσει οι ειδικές δυνάμεις

20:18 Ολα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν σταματήσει την λειτουργία τους

20:15 Υπάλληλοι καταστημάτων έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο εμπορικό κέντρο και κρύβονται σε διάφορα σημεία.

20:14 Οι γερμανικές Αρχές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν πολλά θύματα, ενώ το Euronews κάνει λόγο για 20 νεκρούς και περίπου 40 τραυματίες.

20:12: Μέχρι αυτήν την ώρα υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με το τοπικό Muencher Abendzeitung, 15 άτομα έχουν σκοτωθεί στο κέντρο, ενώ το γερμανικό κανάλι NTV κατεβάζει τον αριθμό τους στους δέκα. Για έναν νεκρό και 10 τραυματίες μιλά το AFP.

20:06: Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μετά τους πυροβολισμούς ο ύποπτος κατευθύνθηκε προς το μετρό αναφέρει το RT επικαλούμενο το γερμανικό δίκτυο BR24. 

19:58: Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο δράστης κατόρθωσε να ξεφύγει, πιθανόν μέσω του μετρό.

19:56: Σύμφωνα με το AFP η γερμανική αστυνομία έχει επιβεβαιώσει ως τώρα 1 νεκρό και 10 τραυματίες.

19:55: Ένας εκπρόσωπος του εμπορικού κέντρου Munich Olympia Shopping Centre αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, περιοριζόμενος να πει πως «έχουμε πρόβλημα».

19:44: Φόβοι ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα από «μοναχικό λύκο» τζιχαντιστών

19:34: Οι αρχές καλούν του πολίτες να παραμείνουν μακριά από το εμπορικό κέντρο, υπογραμμίζοντας πως βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση σε εξέλιξη.

Οι γερμανικές αρχές βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού μετά την επίθεση εφήβου με τσεκούρι και μαχαίρι σε επιβάτες τρένου στη βόρεια Βαυαρία, τη Δευτέρα.