Σοκ: Τρομοκρατικό χτύπημα με άρωμα ISIS στη Νίκαια της Γαλλίας -84 νεκροί (τελευταίες εξελίξεις)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 09:19

Σοκ: Τρομοκρατικό χτύπημα με άρωμα ISIS στη Νίκαια της Γαλλίας -84 νεκροί (τελευταίες εξελίξεις)

Σοκ προκαλεί το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στη Νίκαια, στην κεντρική λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, την ημέρα που η χώρα γιόρταζε την Ενθική Εορτή της. 84 νεκροί, 150 τραυματίες εκ των οποίων οι 18 με 20 σε σοβαρή κατάσταση ο τραγικός απολογισμός. 


Ο τρόπος με τον οποίο έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα είναι πρωτοφανής, καθώς δεν έχει σημειωθεί ανάλογο χτύπημα: Φορτηγό έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος, άνω των 100.000 ατόμων, που παρακολουθούσε σόου πυροτεχνημάτων καθώς γιόρταζαν την ημέρα της Βαστίλης.

Κατά πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων η παρουσία του φορτηγού τη συγκεκριμένη ώρα προκάλεσε έκπληξη και σήμανε συναγερμό στις αρχές, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να συγκεντρώνονται αστυνομικοί. Αμέσως επικράτησε πανικός το πλήθος άρχισε να τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς το φορτηγό και ο οδηγός του επιτάχυνε και έπεσε πάνω στο πλήθος. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, έκανε και ζιγκ ζαγκ προκειμένου να χτυπήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Πριν πέσει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, κατά πληροφορίες, κινούνταν με ταχύτητα 50χλμ. επί δύο χλμ.

Μάλιστα, ο οδηγός του φορτηγού ενώ σκότωνε πατώντας με το φορτηγό του, πυροβολούσε  κατά του πλήθους. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς. Ο οδηγός του φορτηγού, ο οποίος κατά πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες ακόμη, είναι Γαλλοτυνήσιος, 30 με 31 ετών, έπεσε νεκρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φορτηγό ήταν γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες. 

Ασαφές παραμένει αν είχε συνεργούς. Πληροφορίες νωρίτερα ήθελαν την αστυνομία να έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για δεύτερο άνδρα που ήταν μαζί του.  

Οι νεκροί μέχρι στιγμής ξεπέρνούν τους 80 αλλά ο αριθμός τους υπάρχει φόβος ότι θα αυξηθεί καθώς ο αριθμός των τραυματιών είναι τεράστιος, 150, εκ των οποίων 18 με 20 σε σοβαρή κατάσταση. Ανάμεα στους νεκρούς πολλά παδιά. 

Προς το παρόν καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, αν και τζιχαντιστές πανηγυρίζουν ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».

Η Γαλλία πάντως αντιμετωπίζει την κατάσταση ως τρομοκρατικό γεγονός, ενώ αξιωματούχοι ασφαλείας της Γαλλίας, «δείχνουν» πίσω από την φονική επίθεση τους τζιχαντιστές του ISIS καθώς είναι ένας τρόπος επίθεσης που χρησιμοποιούν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την επίθεση ως «τερατούργημα», ενώ τόνισε ότι θα αναπτυχθούν στρατιώτες και αστυνομικοί σε όλη τη χώρα και ειδικά στα σύνορά της. Ο ίδιος δήλωσε ότι η επίθεση έχει «τρομοκρατική φύση» και δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα είναι πάντα ισχυρότερη από τους φανατικούς που θέλουν να της επιτεθούν. Ακόμη παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα από την επιθεση του περασμένου Νοεμβρίου και η οποία θα έληγε στις 26 Ιουλίου, κατά τρεις μήνες ακόμη. 
 

Live λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις: 

08:59 Σύμφωνα με το BFMTV μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η ταυτότητα των περισσότερων θυμάτων, ενώ ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών ήρθε σε επικοινωνία με τις γαλλικές αρχές για να ενημερωθεί για τα θύματα, Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες αγνοείται η τύχη 20 Βέλγων.

08:42 Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και 3 Αυστραλοί πολίτες.

08:41 Σύμφωνα με τη τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 84.

07:43 Συγκλονιστικό σκίτσο μετά το μακελειό.

(Twitter /@Louison_A)

07:32 «Η φρίκη για την επίθεση στη Νίκαια δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται με τους Γάλλους φίλους μας», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ εξέφρασε με το εξής γραπτό μήνυμα τα συλλυπητήριά του στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ: «Η 14η Ιουλίου, η μέρα που η Γαλλία γιορτάζει την εθνική της επέτειο, συμβολίζει τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, οι οποίες είναι και δικές μας αξίες. Μια επίθεση, επομένως, εναντίον της Γαλλίας αποτελεί και επίθεση εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου. Η σκέψη μου και η συμπάθειά μου βρίσκονται αυτές τις δύσκολες ώρες με τα θύματα, τους συγγενείς τους και όλους τους συμπατριώτες σας».

07:12 Το Facebook ενεργοποίησε την επιλογή safety check μετά την επίθεση στην Νίκαια. Είναι η τρίτη φορά σε διάστημα 5 εβδομάδων που το κοινωνικό δίκτυο ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη εφαρμογή που επιτρέπει σε χρήστες του που βρίσκονται κοντά σε περιοχή φυσικής καταστροφής ή τρομοκρατικής επίθεσης να ενημερώσουν τους φίλους τους ότι είναι ασφαλείς. Οι προηγούμενες ήταν μετά την επίθεση στο γκέι κλαμπ στο Ορλάντο και στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

07:04 Εκκληση για αίμα απευθύνουν τα νοσοκομεία της Νίκαιας στα οποία νοσηλεύονται 150 τραυματίες από τους οποίους οι περίπου 20 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

07:02 Για τρομοκρατικό χτύπημα κάνει λόγο και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς. Εγραψε στο Twitter: «Η πόλη της Νίκαιας χτυπήθηκε από τρομοκράτες τη ημέρα της Εθνικής Εορτής. Ο πόνος είναι απέραντος, η χώρα είναι σε πένθος. Οι Γάλλοι θα το αντιμετωπίσουν». 

07:01 Οι ΗΠΑ καταβάλλουν "κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξακριβώσουν την τύχη των Αμερικανών πολιτών στη Νίκαια", ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Σε γραπτή δήλωσή του νωρίτερα, ο Κέρι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη Γαλλία κάθε αρωγή που θα χρειαστεί.

06:59 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση» η οποία διαπράχθηκε χθες το βράδυ στη Νίκαια. Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

06:51: Εικόνες και βίντεο σοκ από τον τρόπο της τραγωδίας

Νωρίτερα τη νύχτα: 

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις. Λίγη ώρα αργότερα ο Λευκός Οίκος εξέδωσε την ανακοίνωση του Προέδρου.

Η ανακοίνωση του Ομπάμα: 

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον πιο απόλυτο τρόπο, αυτό που δείχνει να είναι μια αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.
Η σκέψη μας και οι προσευχές μας βρίσκονται με τις οικογένειες και τα αγαπημένα πρόσωπα αυτών που σκοτώθηκαν και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση για εκείνους που τραυματίστηκαν.
Έχω δώσει οδηγίες στους συνεργάτες μου να βρίσκονται σε επαφή με τις Γαλλικές αρχές και να προσφέρουν οποιοιδήποτε βοήθεια κριθεί αναγκαία για την διεύρυνση αυτής της υπόθεσης και για να συλληφθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη.
Στεκόμαστε με αλληλεγγύη δίπλα στην Γαλλία, έναν παλιό σύμμαχο μας, καθώς ανταποκρίνεται και προσπαθεί να συνέλθει από αυτήν την επίθεση.
Την Ημέρα της Βαστίλης, μας υπενθυμίζεται το εξαιρετικό θάρρος και οι δημοκρατικές άξιες που έχουν καταστήσει την Γαλλία πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο.
Και γνωρίζουμε ότι αυτό το πνεύμα της Γαλλίας θα διατηρηθεί και μετά από αυτήν την τρομακτική απώλεια ζωών.»

  • Ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία μετά την επίθεση που διαπράχθηκε με φορτηγό στη Νίκαια, στην οποία βρήκαν τον θάνατο 73 άνθρωποι, με την οποία προτρέπει τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στην περιοχή να ακολουθούν τις οδηγίες των γαλλικών αρχών.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες μετά την επίθεση που όπως φαίνεται σημειώθηκε κατά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή, ακολουθήστε τις οδηγίες των γαλλικών αρχών», αναφέρει η οδηγία του Φόρεϊν Όφις, που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

  • Η αντίδραση της Ισπανίας

Η Ισπανία υιοθέτησε μέτρα ενίσχυσης των συνόρων της μετά την επίθεση στη Νίκαια που κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 80 άτομα, είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντίας σήμερα.

«Είναι προφανές ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης των συνόρων», φέρεται να είπε ο υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta, ενώ πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για τις 9:00 π.μ. τοπική ώρα (10:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) για να γίνει εκτίμηση της τρομοκρατικής απειλής στη χώρα.

  • Μετά το μακελειό κυκλοφόρησαν φήμες ότι υπάρχει κατάσταση ομηρίας στο ξενοδοχείο Μεριντιέν της Νίκαιας, όμως ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες.
  • Ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί έγραψε στο Twitter ότι το φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε ένα πλήθος ανθρώπων στην πόλη «φαίνεται ότι προκάλεσε δεκάδες θανάτους».

Στην επίθεση η οποία διαπράχθηκε στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, μια εξαιρετικά τουριστική περιοχή της Νίκαιας, πολύ κοντά στο διάσημο ξενοδοχείο Negresco, «ο οδηγός ενός φορτηγού φαίνεται ότι προκάλεσε δεκάδες θανάτους. Μείνετε προς το παρόν στα σπίτια σας», έγραψε ο Εστροζί.


iefimerida.gr

Ετικέτες: