Τα πάνω κάτω στις συντάξεις χηρείας -Τι αλλάζει, πώς θα χορηγούνται, ποιοι χάνουν

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 09:27

Τα πάνω κάτω στις συντάξεις χηρείας -Τι αλλάζει, πώς θα χορηγούνται, ποιοι χάνουν

Πολλαπλά είναι τα «τσεκούρια» που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συνταξιούχοι, που το τελευταίο διάστημα βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά. 


Πέρα από την περικοπή-κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των επικουρικών και το «ψαλίδι» στα μερίσματα, τα εισοδήματά τους να μειώνονται θα δουν και άλλες κατηγορίες συνταξιούχων. 

Μια κατηγορία συντάξεων που επηρεάζεται δραματικά είναι οι συντάξεις χηρείας. 

Για όσες συντάξεις χηρείας εκδίδονται από τις 12 Μαΐου και έπειτα ισχύον αυστηρότερες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Τι σημαίνει αυτό;

Οτι ναι μεν οι χήρες και οι χήροι άνω των 55 ετών θα παίρνουν δια βίου σύνταξη, αλλά για όσους είναι κάτω των 55  ετών θεσπίζεται διαφορετικό καθεστώς. Εφόσον είναι 52 ετών, θα λάβει τη σύνταξη χηρείας για 3 χρόνια, ως τα 55, στη συνέχεια θα σταματήσει να τη λαμβάνει και θα την πάρει ξανά όταν θα φθάσει τα 67 έτη. Αν, όμως, είναι κάτω ο χήρος ή η χήρα είναι κάτω των 52 ετών, θα εισπράττει τη σύνταξη για τρίχα χρόνια, με  επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας) εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών) . 

Οσον αφορά τις συντάξεις χηρεία διαζευγμένων, αυτές πλέον θα εξαρτώνται από τη διάρκεια του γάμου η οποία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 5 ετών, αλλά και τη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων. Αν η διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη των 10 ετών, τότε η σύνταξη του επιζώντος συζύγου θα κόβεται αναλόγως. 

Πηγή: iefimerida



00 inkefalonia general ad 300X250