Ερχεται «Καλλικράτης» στην ανώτατη εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 08:59

Ερχεται «Καλλικράτης» στην ανώτατη εκπαίδευση

Τροποποιήσεις επέρχονται στον νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν ομαλά από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά, όπως προέκυψε από τις πολύωρες συσκέψεις του υπουργού Παιδείας Κωσταντίνου Αρβανιτόπουλου με εκπροσώπους των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η θητεία των σημερινών πρυτανικών αρχών, η οποία έληγε στις 31 Αυγούστου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, θα γίνει η ανασυγκρότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία έχει δοθεί το όνομα «Καλλικράτης». Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει σε όλα τα πανεπιστήμια και σε οκτώ ΤΕΙ να εκλεγούν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης.

Οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν με ευθύνη των πρυτάνεων και των προέδρων ΤΕΙ.

Αν, όμως, παρατηρηθεί κωλυσιεργία τόσο οι πρυτάνεις, όσο και οι πρόεδροι ΤΕΙ θα παραπέμπονται για παράβαση καθήκοντος.

Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι την ευθύνη για την ολοκλήρωση των εκλογών θα έχουν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και επειδή το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια εκλογών ματαίωσή τους, λόγω καταλήψεων και κινητοποιήσεων, τώρα θα επιτρέπεται, όπου κριθεί αναγκαίο, να γίνεται η εκλογή με επιστολική ψήφο, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα διεξάγεται κανονικά με κάλπες.

Σημειώνεται ότι η Σύγκλητος έχει την ευθύνη των ακαδημαϊκών θεμάτων και τα Συμβούλια Διοίκησης τα οικονομικά και διοικητικά.

Δικαίωμα υποψηφιότητας τόσο για τη θέση του πρύτανη, όσο και του προέδρου ΤΕΙ, έχουν και όσοι σήμερα κατέχουν αυτές τις θέσεις, ενώ έως 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εκλεγεί οι κοσμήτορες και οι προϊστάμενοι τμημάτων ΤΕΙ με τον νέο νόμο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται ακόμη να αυξήσει το ωράριο διδασκαλίας των καθηγητών, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, θα γίνει και η ανασυγκρότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που τής είχε δοθεί το όνομα «Καλλικράτης».

Το νέο σχέδιο ανασυγκρότησης θα έχει διαφορετικό όνομα και θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Πρώτα από όλα, όμως, θα συγκροτηθεί Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ), ενώ κάθε αλλαγή θα γίνεται κατόπιν εκτενούς διαλόγου. Και αυτή η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως τον επόμενο χρόνο, έτσι ώστε οι υποψήφιοι της επόμενης χρονιάς να συμπληρώσουν το νέο μηχανογραφικό, που θα προκύψει από την ανασυγκρότηση ολόκληρης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην συνάντηση που είχε με τους πρυτάνεις ο υπουργός Παιδείας συζήτησε λεπτομερώς το θέμα του νόμου, άκουσε τις απόψεις των πρυτάνεων των ΑΕΙ και των εκπροσώπων των ΤΕΙ και σε δήλωσή του επεσήμανε:

«Οπως είχαμε δεσμευθεί στις προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης προχωράμε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την κάνουμε πιο αποτελεσματική, επιτυγχάνοντας ευρύτατες συναινέσεις. Δέσμευσή μου είναι ένα ανοικτό, αναβαθμισμένο, Δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Ο Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Κωνσταντίνος Φεγγερός, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, επεσήμανε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση, ωστόσο τόνισε ότι δεν έχουν ακόμη οι πρυτάνεις τις τελικές προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να τους ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη.

Οπως είπε, τα Πανεπιστήμια περιμένουν την αποδέσμευση του φετινού προϋπολογισμού από τις εκλογές των προσώπων. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις των πανεπιστημιακών είναι γνωστές και τώρα τα Ιδρύματα αναμένουν τις αποφάσεις του υπουργείου. Επισήμανε ότι ο υπουργός τόνισε στους πρυτάνεις ότι δεν έχει αλλάξει η φιλοσοφία του Νόμου.

ΤΑ ΝΕΑ




00 inkefalonia general ad 300X250