Μετά το καλοκαίρι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 09:46

Μετά το καλοκαίρι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Αμέσως μετά το καλοκαίρι πρόκειται να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτη Θωμόπουλο,.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι δεν έγινε ειδική αναφορά για τις εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι το συνολικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν θα υπερβεί τα 50 δισ. ευρώ όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας με παράλληλη διασφάλιση ότι δεν θα ζημιωθεί το δημόσιο.

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε και με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, όπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σταύρος Κούκος τον ενημέρωσε για τις θέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ στάθηκα στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα τραπεζών με πυρήνα την Αγροτική, για να ενισχυθεί η παρέμβαση του δημοσίου στη χρηματοπιστωτική λειτουργία για τη κατανομή των πόρων στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αποφυγή εναρμονισμένων πρακτικών.

Η ΑΤΕ βρέθηκε στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα, αφού κατατέθηκε προσφορά από την Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, από την πλευρά της τρόικας εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς αυτήν την προοπτική, αν και είναι άγνωστο αν θα εμμείνει σε αυτή τη στάση της μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, εκτός της Πειραιώς, πρόταση για την ΑΤΕ φαίνεται να έχει καταθέσει και άλλη ελληνική τράπεζα, για την οποία περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις και αναλόγως να πράξει.

Όσον αφορά το ΤΤ, η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να αποτελέσει κομμάτι «του ισχυρού κρατικού τραπεζικού βραχίονα».

ΣΚΑΙ




00 inkefalonia general ad 300X250