Κίνδυνος για το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου -Στο έλεος της διάβρωσης και της φθοράς

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 11:17

Κίνδυνος για το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου -Στο έλεος της διάβρωσης και της φθοράς

Τον κώδωνα του κινδύνου για το κουφάρι του πλοίου «Παναγιώτης» που βρίσκεται στην περίφημη παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο εκπέμπουν τα μέλη μιας ειδικής επιστημονικής ομάδας.

Σύμφωνα με το Εθνος, στα 36 χρόνια που το πλοίο έχει προσαράξει στη διάσημη σε όλο τον κόσμο παραλία της Ζακύνθου, έχουν προκληθεί φθορές στα κατασκευαστικά υλικά, προβλήματα στη στατικότητα, διάβρωση, κυρτώσεις και ρωγμές στα ξύλινα στοιχεία που το πλαισιώνουν.

Το επόμενο στάδιο, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, είναι να γίνει μια επιστημονική μελέτη από το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος σε συνεργασία και με άλλα ιδρύματα για να γίνει η συντήρηση του πλοίου.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, από το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος (Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς) του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, η οποία προχώρησε πριν από λίγες ημέρες σε αυτοψία παρουσία και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Ζακύνθου, Αντώνη Νικολουδάκη, το επόμενο στάδιο είναι να γίνει μια μελέτη από το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος σε συνεργασία και με άλλα Ιδρύματα για να γίνει η συντήρηση του πλοίου.

Η αυτοψία ζητήθηκε από τον δήμο Ζακύνθου ώστε να καταγραφούν αφενός οι φθορές στο κουφάρι του πλοίου και αφετέρου να παρουσιαστούν προτάσεις για τη συντήρησή του.

Η ιστορία

Το ναυάγιο, όπως σημειώνει το Wikipedia, συνέβη το 1980, όταν το πλοίο «Παναγιώτης», λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. 

Αίτια του ναυαγίου ήταν ο κακός καιρός, ωστόσο, για πολλά χρόνια πίστευαν πολλοί ότι το καράβι μετέφερε παράνομα τσιγάρα, από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα, όπου θα τα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο. 

Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του, και κατ´ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού. Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες εγχώριους και μη. Δεν είναι τυχαίο πως διεθνείς εφημερίδες την συγκαταλέγουν μέσα στις 23 ομορφότερες παραλίες του κόσμου.

Σήμερα, το ναυάγιο έχει προσαράξει στο κέντρο μιας απρόσιτης παραλίας (η οποία πριν γίνει το ναυάγιο ονομαζόταν Αγιος Γεώργιος), με αμμοχάλικο την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο δια θαλάσσης. Πέρα από το πλοίο που αποτελεί ένα εξαιρετικό φόντο, τα νερά της συγκεκριμένης παραλίας είναι απλά... κρυστάλλινα.


Πηγή:iefimerida