Τι προβλέπει η πρόταση για τη χαλάρωση των περιορισμών στον Τειρεσία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 09:35

Τι προβλέπει η πρόταση για τη χαλάρωση των περιορισμών στον Τειρεσία

Στη χαλάρωση των περιορισμών στον Τειρεσία που δεν επιτρέπουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό προχωρεί η Κυβέρνηση. Η αρχική σκέψη για αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους μπήκαν στην λίστα την τελευταία διετία εγκαταλείπεται και εξετάζονται επεμβάσεις στο πλαίσιο που μειώνουν αισθητά το χρόνο παραμονής κάποιου δανειολήπτη στον Τειρεσία.

Οι προτάσεις για τη χαλάρωση του Τειρεσία περιλαμβάνουν τη γενική διαγραφή από τα μητρώα των οφειλετών που έχουν εξοφλήσει την οφειλή τους στο σύνολό της μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά και αλλαγές στο χρόνο τήρησης των αρχείων.

Ειδικότερα, εξετάζεται η μείωση του χρόνου τήρησης και χρήσης από τις τράπεζες των στοιχείων του Τειρεσία. Εφόσον έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις η παραμονή για απλήρωτες σφραγισμένες επιταγές, ανεξόφλητες συναλλαγματικές, γραμμάτια και καταγγελίες συμβάσεων δανείων και πιστώσεων, αναμένεται να μειωθεί από δύο χρόνια σε ένα έτος, ενώ για τις διαταγές πληρωμής η παραμονή στον Τειρεσία αναμένεται να περιορισθεί στα δύο από τρία χρόνια.

Τι ισχύει σήμερα

-Σήμερα για να μπει κάποιος στη μαύρη λίστα του Τειρεσία θα πρέπει να έχει ανεξόφλητες οφειλές που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

-Όσοι έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους δεν εμφανίζονται στον Τειρεσία καθόλου, εάν αυτές δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ.

-Ακάλυπτη επιταγή η οποία εξοφλείται εντός 30 ημερών δεν εμφανίζεται στα μητρώα του Τειρεσία.

-Στα δύο χρόνια ανέρχεται η παραμονή στα μητρώα του Τειρεσία για δυσμενή στοιχεία που αφορούν επιταγές ή συναλλαγματικές.

-Στα δύο χρόνια ανέρχεται η παραμονή στα μητρώα του Τειρεσία για δυσμενή στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.

-Στα τρία χρόνια ανέρχεται η παραμονή στα μητρώα του Τειρεσία για δυσμενή στοιχεία που αφορούν σε διαταγές πληρωμής.

24h NewsRoom