Άσκηση για τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αθήνας με Sarin [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 12:32

Άσκηση για τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αθήνας με Sarin [εικόνες]

Η ώρα είναι 10.30 το πρωί. Τρομοκράτες ενεργοποιούν εκρηκτικό μηχανισμό που περιέχει χημικό αέριο «Sarin» στο σταθμό του Μετρό «Αγία Μαρίνα» στο Χαιδάρι.

 

Η ώρα είναι 10.30 το πρωί. Τρομοκράτες ενεργοποιούν εκρηκτικό μηχανισμό που περιέχει χημικό αέριο «Sarin» στο σταθμό του Μετρό «Αγία Μαρίνα» στο Χαιδάρι.

Στην Ελλάδα ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επίπεδο ετοιμότητας όμοιο με την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ακολουθεί έκρηξη και διασπορά του αερίου με τη μορφή νέφους. Στα εκδοτήρια εισιτηρίων βρίσκονται πέντε εργαζόμενοι και 20 πολίτες. Δεκαπέντε από αυτούς καταφέρνουν να διαφύγουν και να συγκεντρωθούν στην είσοδο του σταθμού παρουσιάζοντας ταχυπαλμία και δύσπνοια.

Στις αποβάθρες βρίσκονται τέσσερις πολίτες εκ των οποίων οι δύο αγνοούνται. Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής δέχεται κλήση από υπάλληλο του Μετρό και η επιχείρηση ξεκινά.

Οι παραπάνω σκηνές δεν βασίζονται σε κάποιο σενάριο ταινίας του Χόλυγουντ αλλά αποτελούν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Ελεύθερου Τύπου", μέρος ετήσιας άσκησης με την κωδική ονομασία «Τροία», που πραγματοποίησε η 1η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής. Φέτος επιλέχθηκε αναβαθμισμένο σενάριο, εναρμονισμένο στις νέες απειλές που δέχεται η Ευρώπη, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τα σχέδια των τζιχαντιστών στο Βέλγιο.

Στην Ελλάδα ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επίπεδο ετοιμότητας όμοιο με την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 όταν έγινε σειρά εκπαιδεύσεων σε αστυνομικούς και πυροσβέστες για την αντιμετώπιση χημικής, πυρηνικής, βιολογικής και ραδιολογικής επίθεσης.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η χώρα μας δεν είναι στόχος εξτρεμιστών αλλά οι ραγδαίες εξελίξεις και η αλλαγή δεδομένων όσον αφορά στις απειλές από τρομοκράτες με στόχο ευρωπαϊκά κράτη αναγκάζει τα Σώματα Ασφαλείας να αναβαθμίσουν την εκπαίδευσή τους για παν ενδεχόμενο.

Το νεύρο-τοξικό αέριο «Sarin» με το οποίο «χτυπήθηκε» ο σταθμός του Μετρό στο Χαιδάρι είχε χρησιμοποιηθεί το 1995 από τρομοκράτες παραθρησκευτικής οργάνωσης σε σταθμό του Μετρό στο Τόκιο. Πρόκειται για ένα αέριο το οποίο παραλύει τον ανθρώπινο οργανισμό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι άνδρες της ΕΜΑΚ μπαίνουν στον χώρο της οποιασδήποτε δυνητικής επίθεσης με μάσκες οξυγόνου και ειδικές στολές που δεν επιτρέπουν την επαφή με το αέριο. Πρωταρχικός στόχος τους να απεγκλωβίσουν τα θύματα, να τους κάνουν ειδικό καθαρισμό με υδροχλώριο για να φύγει από πάνω τους το μεταδοτικό αέριο και στη συνέχεια να τους παραδώσουν στο ΕΚΑΒ.

Ταυτόχρονα, ένας από τους άνδρες παίρνει δείγμα του αερίου από το σημείο της έκρηξης, το οποίο τοποθετείται σε ειδικά κουτιά και παραδίδεται στο Εθνικό Κέντρο «Δημόκριτος» για ανάλυση. Σε περίπτωση που οι τρομοκράτες δεν έχουν φύγει ακόμα στο χώρο, πριν επιχειρήσει η ΕΜΑΚ εισβάλλουν με ειδικές στολές οι ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. για να εξουδετερώσουν τους δράστες.

Οι παραπάνω ενέργειες τηρούνται με… ευλάβεια κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η ΕΜΑΚ δεν έχει κληθεί σε περιστατικά για να αντιμετωπίσει απειλές, οι οποίες ευτυχώς αποδείχθηκαν φάρσες.

Όπως λένε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αστυνομικές πηγές, πριν από περίπου δύο μήνες άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου λέγοντας ότι φάκελος που παραδόθηκε στην αλληλογραφία του κόμματος περιέχει άνθρακα. Άνδρες με ειδικές στολές έφτασαν στο σημείο για να ελέγξουν το περιστατικό και να διαπιστώσουν ότι τελικά πρόκειται για φάρσα. Επιχείρηση είχε στηθεί και σε σχολείο του Χαϊδαρίου όταν μαθητής πάτησε κατά λάθος τον πυροσβεστήρα με αποτέλεσμα ένας καθηγητής να πανικοβληθεί και να καλέσει την Πυροσβεστική.

Η πρώτη μεγάλη εκπαίδευση αστυνομικών και πυροσβεστών για αυτού του είδους τις απειλές είχε γίνει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Από την Πυροσβεστική είχαν εκπαιδευτεί συνολικά 400 άτομα. Μάλιστα, είχαν επανδρωθεί δύο μεγάλες μονάδες, η μία με έδρα το αεροδρόμιο και η άλλη την πυροσβεστική ακαδημία, οι οποίες βρίσκονταν σε επιφυλακή όλο το 24ωρο για την αντιμετώπιση χημικής, πυρηνικής ή βιολογικής επίθεσης.

Σήμερα η Πυροσβεστική διαθέτει για τον ίδιο σκοπό στην Αττική μία ομάδα 10 ανδρών, οι οποίοι είναι σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Την ομάδα αυτή επανδρώνουν κυκλικά οι 70 άνδρες της ΕΜΑΚ που είναι τα ενεργά στελέχη του Σώματος που μπορούν να επέμβουν σε περίπτωση ασύμμετρης απειλής.

Η άσκηση «Τροία»

Η άσκηση «Τροία 2016» έγινε στις 31 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο με εμπλεκόμενους φορείς την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ), το Ε.Κ.Α.Β., το ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο., το Εθνικό Κέντρο «Δημόκριτος» και την περιφέρεια Αττικής.

Την επιχείρηση παρακολούθησαν ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής Υποστράτηγος Π.Σ. Κωνσταντίνος Γιόβας, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, του Πολεμικού Ναυτικού, του Αττικό Μετρό Α.Ε., των διυλιστηρίων Motor Oil και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Συντονιστής ήταν ο αντιπύραρχος, διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, Στέφανος Κολοκούρης.

Δήλωση Στέφανου Κολοκούρη

«Αυτό που θέλουμε είναι να ξέρει η κοινωνία ότι διαθέτουμε τον επαγγελματισμό για να ανταπεξέλθουμε στα συμβάντα αυτά. Προσπαθούμε για το καλύτερο και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο. Η δουλειά μας είναι να σώζουμε ζωές και αυτό είναι κάτι πολύ μεγάλο που κάνει το επάγγελμά μας λειτούργημα. Τα δύσκολα χρόνια που διανύουμε δεν μας έχουν πτοήσει. Έχουμε τον ίδιο βαθμό ετοιμότητας και τον ίδιο ζήλο που είχαμε και πριν ενσκήψει η κρίση στη χώρα μας», δηλώνει στον «ΕΤ» της Κυριακής ο διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, Κολοκούρης Στέφανος.

thetoc.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250