Μετατρέπουν σε μουσείο το παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν [εικόνες]

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 00:09

Μετατρέπουν σε μουσείο το παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν [εικόνες]

Ένα μουσείο με αρχαιότητες από διαφορετικές περιόδους θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο στο Ιράκ.


Το μουσείο θα στεγάζεται στο παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν, με σκοπό την ανάδειξη της πόλης της Βασόρας. 


Ευρήματα από την αρχαία Βαβυλώνα, αλλά αντικείμενα που αναδεικνύουν τους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας θα βρούν στέγη στο νέο μουσείο που θα φιλοξενήσει τουλάχιστον 4.000 αντικείμενα, τα οποία μέχρι τώρα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Βαγδάτη.

«Δεν θέλαμε να είναι απλώς ένας εκθεσιακός χώρος. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ σύγχρονο μουσείο, που δεν θα περιορίζεται στην παρουσίαση αντικειμένων», δηλώνει στο National Geographic ο Κατάν αλ-Αμπίντ, επικεφαλής του τμήματος για τη Βασόρα στο κρατικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράκ. «Θέλουμε να αποτελέσει τόπο συνάντησης ανθρώπων απ' όλους τους τομείς του πολιτισμού, να είναι χώρος μάθησης, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και χώρος επιστημονικών συναντήσεων» 
«Οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ ήρθαν από την επαρχία και δεν γνωρίζουν το παραμικρό για τον πολιτισμό της πόλης. Πρέπει, λοιπόν, πρώτα απ' όλα να βάλουμε τα θεμέλια. Και εγώ θέλω να βοηθήσω την πόλη μου» τονίζει. 

Το Βρετανικό Μουσείο έχει ήδη απαντήσει θετικά για βοήθεια στην τεχνογνωσία, αλλά και για παραχώρηση επιμελητών για τις εκθέσεις. 
Το κόστος ανακατασκευής του παλατιού και της μετατροπής του σε μουσείο ανέρχεται σε 3,5 εκατ. δολάρια.


iefimerida.gr