Έρχονται οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις - Επιδόματα τέλος, μένουν μόνο δύο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012 08:23

Έρχονται οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις - Επιδόματα τέλος, μένουν μόνο δύο

- Δεν "βγαίνουν" οι περικοπές και έτσι αναμένονται οριζόντιες μειώσεις- Διασώζονται μόνο το ΕΚΑΣ και το επίδομα Ανεργίας- Μειώσεις ως και 50% στα επιδόματα για όσους έχουν "καλό" εισόδημα- Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρα-Βενιζέλου-Κουβέλη στις 10:00 Οι περικοπές που "εξασφάλισαν" τα υπουργεία δεν είναι αρκετές. Λείπουν τα μισά χρήματα από αυτά που απαιτούν οι δανειστές μας.

Ουσιαστικά λείπουν τα 6 από τα 11,5 και έτσι για πρώτη φορά από χθες η κυβέρνηση άρχισε να κάνει λόγο για προσπάθεια να μην γίνουν οριζόντιες περικοπές ενώ μέχρι πριν μερικές ημέρες απέκλειε κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.

Έτσι όλα δείχνουν ότι θα επηρεαστούν χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Από όλα τα επιδόματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανεπηρέαστα θα μείνουν μόνο το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας.

Όλα τα υπόλοιπα είτε θα καταργηθούν πλήρως είτε θα μειωθούν από 20% ως και 50% για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ (μεικτά) το χρόνο.

Υπάρχει παράλληλα πρόταση για περικοπές (αυτές ίσως ξεκινούν από 20%) για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ το χρόνο και το ποσοστό κλιμακωτά να ανεβαίνει μαζί με το εισόδημα και να ξεπερνάει το 50% για τα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ το χρόνο εισοδήματα.

Ένα ακόμη σενάριο θέλει να ακολουθείται από την κυβέρνηση (σε βάθος χρόνου όμως και μετά από σχετική έρευνα) η παροχή επιδομάτων μόνο στο 20% του πληθυσμού με βάση την επιταγή του ΔΝΤ που μιλάει για ανάγκη παροχής επιδομάτων μόνο στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το τρίτο σενάριο θέλει τα επιδόματα να συγχωνεύονται σε ένα ανα δικαιούχο με παράλληλη ύπαρξη πλαφόν στο ποσό, σενάριο που θεωρείται και το πιο σκληρό καθώς αναμένεται να μειώσει το ποσό δραματικά.

Ωστόσο με βάση το γεγονός ότι σε επίπεδο μισθών, συντάξεων και εφάπαξ οι περικοπές πρέπει να αγγίξουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένονται μεγάλες μειώσεις σε όλα τα επίπεδα.

Οι προτάσεις για τις περικοπές θα τεθούν στη σύσκεψη που θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να λάβουν ένα προσχέδιο με τις προς περικοπή δαπάνες, ενώ Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μια συζήτηση που θα συνεχιστεί μέχρι και το...«παρά πέντε» της έλευσης της τρόικας, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα

newsit




00 inkefalonia general ad 300X250