Πίσω στην Τουρκία -Ξεκίνησε η επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 09:15

Πίσω στην Τουρκία -Ξεκίνησε η επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών

- Οι πρώτοι 136 μετανάστες άρχισαν να επιβιβάζονται από τη Λέσβο σε τουρκικό πλοίο - Κάθε μετανάστης και πρόσφυγας συνοδεύεται από έναν αστυνομικό της FRONTEX- Σε λίγες ώρες θα ακολουθήσει και δεύτερο πλοίο- Παράλληλη επιχείρηση στη Χίο για τη μεταφορά περίπου 60 ατόμων στην Τουρκία  


Από τα ξημερώματα ξεκίνησε από τη Λέσβο η επαναπροώθηση προς την Τουρκία των πρώτων μεταναστών και προσφύγων βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Η διαδικασία ξεκίνησε στη Λέσβο από τις έξι το πρωί, παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη για αργότερα.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά στην Τουρκία 136 ατόμων. Από τα ξημερώματα με πέντε λεωφορεία μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού και άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι μεγάλα διεθνή δίκτυα διέκοψαν το πρόγραμμά τους και μετέδωσαν τις εικόνες από τη Μυτιλήνη με τη μεταφορά των πρώτων προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τους μετανάστες να συνοδεύονται ο καθένας και από έναν άνδρα του FRONTEX στο καράβι. Οι ξένοι αστυνομικοί θα συνοδεύσουν κάθε μετανάστη και θα τον παραδώσουν στην Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Στο νησί ωστόσο έχει προγραμματιστεί για αργότερα συγκέντρωση αλληλέγγυων που αντιδρούν στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών πίσω στην Τουρκία.

Η δύναμη της αστυνομίας είναι πάντως ισχυρή. Το σημείο του λιμανιού απ' ό που γίνεται η επιβίβαση στα τουρκικά πλοία είναι αποκλεισμένο.

Η μεταφορά έγινε με τα πλοία Lesvos και Nazli ενώ ένα τρίτο πλοίο μετέφερε 66 άτομα από τη Χίο. Συνολικά πρόκειται για 200 άτομα από το Αφγανιστάν, ενώ ακόμη 2 προέρχονται από τη Συρία και ζήτησαν να επιστρέψουν στην Τουρκία για οικογενειακούς λόγους, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Γιώργος Κυρίτσης.

Σε ό,τι αφορά στους μετανάστες από τη Χίο σύμφωνα με το astraparis.gr η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 08:00 με το τουρκικό πλοίο Erturk να αποπλέει για το Δικελί μεταφέροντας 66 μετανάστες και πρόσφυγες.
Η όλη διαδικασία έγινε παρουσία ισχυρής δύναμης της αστυνομίας χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Με πληροφορίες από astraparis.gr




00 inkefalonia general ad 300X250