Μείωση των δομών του Δημοσίου κατά 30% χωρίς απολύσεις

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012 08:56

Μείωση των δομών του Δημοσίου κατά 30% χωρίς απολύσεις

Κατά τριάντα τοις εκατό θα μειωθεί το μέγεθος του δημόσιου τομέα, χωρίς απολύσεις αλλά με αξιολόγηση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών. Στόχος η μείωση των δαπανών και ο εκσυγχρονισμός της δημοσίας διοίκησης, που θα παρακολουθούνται προσωπικά από τον Πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος υποσχέθηκε. Άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα για ένα μικρότερο και ευέλικτο κράτος με αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες, λιγότερα έξοδα και φιλικό προς τις επενδύσεις, ζήτησε ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη για τις αλλαγές στο δημόσιο που έγινε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς, όπως είχε προαναγγείλει, δήλωσε πως θα εποπτεύει ο ίδιος την προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου.

«Αναλαμβάνω προσωπικά την παρακολούθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και τη αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την πάταξη της γραφειοκρατίας και την εξοικονόμηση πόρων», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη μαζί με τους στόχους, τέθηκαν και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα της μεταρρύθμισης με πρώτο βήμα την αξιολόγηση των δομών.

Έως τις 20 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η συγκρότηση των επιτροπών σε όλα τα υπουργεία, τέλος Αυγούστου θα ξεκινήσει η αξιολόγηση, ενώ αρχές Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το οργανόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα αποτελέσει πιλότο και για τα υπόλοιπα υπουργεία.

Με τη μεταρρύθμιση όπως τόνισε ο υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, οι δομές των υπουργείων κουρεύονται κατά 30%, με ανάλογη έμμεση μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Δεύτερος πυλώνας της μεταρρύθμισης είναι η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις οργανισμών του δημοσίου με τον κ. Μανιτάκη να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, ενώ τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση του προσωπικού χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών.

Στις επόμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς θα αποστείλει επιστολή σε όλα τα υπουργεία, στην οποία θα τονίζει τη σημασία της διοικητικής μεταρρύθμισης, για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και θα ζητά από τους υπουργούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Σχολιάζοντας τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Ζώης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιβάλλεται να ενισχύσει το ηθικό και το φρόνημα του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου και να επενδύσει στις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

«Με δημοσίους υπαλλήλους σε ρόλο αποδιοπομπαίων τράγων και μόνο σχέδιο το μνημόνιο, που προβλέπει απολύσεις, κάθε προσπάθεια νομοτελειακά οδηγείται σε αδιέξοδο και αποτυχία» υποστήριξε ο κ. Ζώης.

ΕΡΤ