Ειδομένη: Το Σιδηρούν Παραπέτασμα που κρατάει στην Ελλάδα ορδές προσφύγων (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 11:25

Ειδομένη: Το Σιδηρούν Παραπέτασμα που κρατάει στην Ελλάδα ορδές προσφύγων (εικόνες)

Ως το «νέο σύνορο της Ευρώπης», στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση, χαρακτηρίζει η Daily Mail τον συρμάτινο αγκαθωτό φράχτη που έχει υψώσει η ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, τονίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να «θυσιαστεί» για να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Μία φωτογραφία, μάλιστα, που δείχνει το μέγεθος και το μήκος του φράχτη που «έχτισε» η ΠΓΔΜ είναι το πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας, με τον δραματικό τίτλο: «Το νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα που κρατάει πίσω τις ορδές. Ο 30 χιλιομέτρων αγκαθωτός φράχτης που χτίστηκε στα σύνορα της ΠΓΔΜ προκειμένου να σταματήσει μία ανθρώπινη πλημμυρίδα μεταναστών, καθώς στην Ελλάδα είπαν ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να γίνει "θυσία" για να σωθεί η Ε.Ε.».

Το δημοσίευμα έρχεται λίγο μετά την άρνηση της Αυστρίας και των δυτικών βαλκανικών χωρών, χθες, να μην άρουν τους περιορισμούς στα σύνορα που οδήγησαν τους Έλληνες να «αποκλειστούν από την υπόλοιπη ήπειρο».

Για 30 χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων με την ΠΓΔΜ, οι παράλληλοι φράχτες -που έχουν ύψος σχεδόν 2,5 μέτρα- κρατούν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα, σημειώνει η Daily Mail, που αναφέρεται και στις δηλώσεις που έκανε ο Αυστριακός καγκελάριος ότι οι συνοριακοί έλεγχοι εισήχθησαν στην Ευρώπη προκειμένου να τερματιστεί το «ανοργάνωτο χάος».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η απόφαση της Αυστρίας να βάλει όριο στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, στον εγκλωβισμό δηλαδή άνω των 27.000 προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά και στις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία χθες είπε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τη χώρα στην οποία θα πάρουν άσυλο. Ταυτόχρονα αναφέρει και τις δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού: «Έχει έρθει η στιγμή που η Ελλάδα είναι πιθανό να θυσιαστεί». Μάλιστα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα -σε πρόσφατη συνομιλία που είχαν- ότι «θα είναι δική σου ευθύνη, επειδή δεν έκανες τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Χτίζουν και δεύτερο φράχτη

Το ρεπορτάζ κάνει εκτενή αναφορά και στα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στην Ειδομένη, λόγω της πολυήμερης αναμονής των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ τονίζει ότι η γείτονα χώρα ξεκινάει τη δημιουργία και  δεύτερου φράχτη.

Φιλοξενώντας δηλώσεις των προσφύγων, η εφημερίδα δείχνει το μέγεθος της απελπισίας τους. «Μας είπαν να έρθουμε εδώ και ήρθαμε και βρήκαμε έναν δεύτερο πόλεμο», λέει ο Yousef Karajakes, ένας 30χρονος φαρμακοποιός από τη Συρία που έχασε τη γυναίκα του και τα παιδιά του στον πόλεμο.

«Είμαι στην Ειδομένη 10 μέρες και είναι η τέταρτη ημέρα που περιμένω να περάσω», λέει ο Ιρακινός Hassan Rasheed. «Οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες. Υπάρχουν πολλά άρρωστα παιδιά που βήχουν και περνάμε τα βράδια σε σκηνές υπό καταρρακτώδη βροχή», καταλήγει.

Ενας κολοσσιαίος φράχτης με αγκαθωτό σύρμα απλώνεται κατά μήκος των ελληνοσκοπιανών συνόρων

Μικρός πρόσφυγας στέκεται πίσω από τον φράχτη στον καταυλισμό της Ειδομένης

Ειδικές δυνάμεις άνοιξαν τον μεγάλο αγκαθωτό φράχτη χθες το βράδυ για να περάσει τα σύνορα μια εμπορική αμαξοστοιχία από την Ελλάδα. Για να γίνει εφικτό να περάσει, υπήρχαν δυνάμεις των ΜΑΤ καθ' όλη τη διαδρομή.  

Πρόσφυγες που μόλις έχουν φθάσει στην Ειδομένη ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν...  

Ο μήκους 30 χιλιομέτρων και ύψους 2,5 μέτρων φράχτης κατά μήκος των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα κρατά παγιδευμένους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.  

Η Daily Mail, παραθέτοντας την παραπάνω φωτογραφία, συγκρίνει τον φράχτη της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα με το Τείχος του Βερολίνου. «Ο κολοσσιαίος φράχτης στα σύνορα της Ελλάδας ξυπνά μνήμες από το Τείχος του Βερολίνου, που χώριζε τη γερμανική πόλη για τέσσερις δεκαετίες», γράφει.  

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει και την ανωτέρω φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι να κοιτά πέρα από το Τείχος του Βερολίνου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη τον Ιούνιο του 1963.  

Τα Σκόπια απειλούν με σύγκρουση στα Βαλκάνια 
Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η ΠΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης για να αποτρέψει το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη και να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από τη μεριά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στην περιοχή πετούν ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ουδέτερη ζώνη από τη μεριά της Γευγελής έφθασαν χθες και σήμερα επιπλέον 700 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Η Τουρκία μπλοκάρει το ΝΑΤΟ 
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία μπλοκάρει τα σχέδια του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς δεν δίνει έγκριση στα πολεμικά σκάφη να πλεύσουν στα χωρικά της ύδατα. Για τον λόγο αυτό τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, η Αγκυρα είπε «όχι» στα αιτήματα της γερμανικής διοίκησης της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ.

Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, «οι Τούρκοι αρνήθηκαν» αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είπε μια διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο διπλωμάτη.

Οι τουρκικές αρχές «ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή», τον αντιναύαρχο Γεργκ Κλάιν, «να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί« η δύναμή του. «Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων., πρόσθεσε ο διπλωμάτης.




00 inkefalonia general ad 300X250