Στη ΝΔ Βορίδης και Γεωργιάδης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 07:40

Στη ΝΔ Βορίδης και Γεωργιάδης

Ένα πολυσυζητημένο πολιτικό φλερτ πάρα πολλών μηνών, μεταξύ του κ. Αντ. Σαμαρά και του κ. Μ. Βορίδη κατέληξε σε...πολιτικό γάμο με την προσχώρηση του υπουργού Υποδομών στη Ν.Δ., η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 11 το πρωί της Παρασκευής.

Λίγα εικοσιτετράωρα, μετά την αναταραχή στη Ν.Δ. με την διαγραφή των 21 βουλευτών από την Κ.Ο., ο πρόεδρος του κόμματος επιχειρεί να αλλάξει άρδην το κλίμα, με τις πολιτικές μετεγγραφές τόσο του κ. Βορίδη, όσο και του κ. κ. Αδ. Γεωργιάδη, ενώ μετά τα μεσάνυχτα το Βήμα πληροφορήθηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μετακίνησης του κ. Αθ. Πλεύρη.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το Βήμα, ο κ. Βορίδης είχε συμφωνήσει εδώ και μέρες με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε δώσει και την έγκρισή του να παραμείνει στην κυβέρνηση ως υπουργός Υποδομών.

Η θετική γνώμη του προέδρου της Ν.Δ. για να διατηρήσει το υπουργικό χαρτοφυλάκιο είχε εκληφθεί, όπως ανέφερε και το Βήμα προ ημερών, ως ένα πρώτο και σημαντικό δείγμα για τη μετακίνηση του κ. Βορίδη, στον άλλο όροφο της δεξιάς πολυκατοικίας.

Ο ίδιος είχε φροντίσει το πρωί της Πέμπτης, στο ρ/σ του ΣΚΑΪ να δηλώσει πως ο κ. Σαμαράς ορθώς επιμένει στην διεξαγωγή των εκλογών, ενώ υποστήριξε ότι η απόφαση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη να αποχωρήσει ήταν λάθος.

Ο κ. Βορίδης, το διήμερο της κρίσιμης συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή για το νέο μνημόνιο το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχε πολλές επαφές με στελέχη της Ν.Δ., κυρίως από το χώρο των φιλελευθέρων.

Με μια προσεκτική ματιά καταλάβαινε κανείς πως κινούνταν ήδη πολύ φυσικά στη νέα του πολιτική στέγη, ενώ όλοι σχεδόν οι βουλευτές με τους οποίους συνομίλησε το Βήμα, είχαν θετική άποψη για τον κ. Βορίδη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στη Ν.Δ. θα μετακινηθεί και ο κ. Γεωργιάδης, για τον οποίο υπήρχε καλή εικόνα στην ηγεσία του κόμματος, ενώ έως τα μεσάνυκτα της Πέμπτης «έπαιζε» και το όνομα του νεαρότερου της δεξιάς τρόικας, του κ. Πλεύρη, πρόσωπα που θεωρούνται «κλειδιά» για την πορεία του κόμματος στις εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει με αυτές τις μετεγγραφές να κερδίσει το σκληρό δεξιό ακροατήριο και να εξουδετερώσει την όποια δυναμική μπορεί να αναπτύξει το νέο αντιμνημονιακό εκ δεξιών της Ν.Δ. κόμμα που ετοιμάζεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα και στο οποίο ενδέχεται να συμμετέχουν εκτός από τον κ. Π. Καμμένο και ορισμένοι εκ των διαγραφέντων από τη Ν.Δ.

Η μετακίνηση των κκ. Βορίδη και Γεωργιάδη ήταν φυσιολογική για πολλούς, από τη στιγμή μάλιστα που ψήφισαν και οι δυο το νέο μνημόνιο, ενώ υπήρξε παρασκήνιο και για τον κ. Πλεύρη, που όμως δεν ψήφισε, αλλά απείχε, όπως έπραξε και το ΛΑΟΣ. Μάλιστα, χθες Πέμπτη, ο κ. Πλεύρης είπε δημόσια πως σε διαφορετικές συνθήκες θα ψήφιζε το μνημόνιο, λέγοντας ουσιαστικά το δικό του mea culpa.

Οι κκ. Πλεύρης, Γεωργιάδης και Βορίδης, είχαν σχεδόν κοινή πορεία στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ. Είναι φίλοι και διατηρούν άριστες σχέσεις, ενώ έχουν και κοινές απόψεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ήταν μαζί το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο κολωνακιώτικο στέκι JK, προπαραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας, όπου και συζήτησαν για τη στάση τους.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι πως θα αντιδράσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος είχε επενδύσει πολλά σε αυτά τα δύο στελέχη, η μετακίνηση των οποίων του αλλάζει, εκ των πραγμάτων τα σχέδιά του και θα δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του.

Ο κ. Καρατζαφέρης είχε στο παρελθόν δημόσια επικρίνει όσοι αναφερόταν σε επικείμενη μετακίνηση του κ. Βορίδη, όπως έπραξε με το Βήμα της Κυριακής, όταν στις 27 Φεβρουαρίου 2011, είχε αποκαλύψει τις επαφές του υπουργού Υποδομών, τότε της ΚΟ του ΛΑΟΣ με τον κ. Σαμαρά, με τον τίτλο «Το κρυφό φλερτ Βορίδη-ΝΔ».

Τότε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφερόταν σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα και αναγκάστηκε ο κ. Βορίδης να εκδώσει ανακοίνωση, όπου όμως επί της ουσίας δεν το διέψευδε κατηγορηματικά, αλλά άφηνε μια χαραμάδα ανοικτή. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τα δημοσιεύματα αυξήθηκαν, όπως και οι επαφές του με τη Ν.Δ. και κεντρικά στελέχη της.

Από πολλούς νεοδημοκράτες ο κ. Βορίδης θεωρούνταν αξιόπιστος συνομιλητής και δεν ήταν λίγοι εκείνοι- ακόμη και τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά- που έβλεπαν με θετικό μάτι μια μετακίνηση του κ. Βορίδη από τον ΛΑΟΣ προς την ΚΟ της ΝΔ.

Ο κ. Βορίδης, ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του και στις δημόσιες δηλώσεις του, κάνοντας ακόμη και πολεμίους του να μην τον χαρακτηρίζουν ακραίο, όπως παλαιότερα, και διέψευδε συνέχεια ότι υπάρχει επαφή σε κεντρικό επίπεδο με τη ΝΔ.

«Δεν θεωρώ πιθανή μια συνένωση με τη ΝΔ» είχε πει για πρώτη φορά στο «Βήμα της Κυριακής», στις 27 Φεβρουαρίου 2001 και έσπευσε να ρίξει...νερό στον μύλο της σχετικής συζήτησης τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η συζήτηση είναι κρίσιμη, χρήσιμη και επωφελής για την ενότητα της δεξιάς παράταξης. Πρέπει να ανοίξει μια θεσμική συζήτηση...Πρέπει να είμαστε στον δρόμο για μια μεγάλη πατριωτική παράταξη».

Για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το όνομά του ξεκαθάριζε ότι η δική του θέση είναι συνθετική και, αφού διευκρίνιζε πως τη συζήτηση την προσδιορίζει η ΝΔ, τόνιζε με έμφαση: «Είμαι αναφανδόν υπέρ της άποψης να συνθέσουμε μια νικηφόρα πολιτική και ιδεολογική πρόταση μέσα από μια συλλογική διαδικασία και όχι προσωπική».

(TO BHMA)