Τίτλοι τέλους για τα περισσότερα αγροτικά μπλόκα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016 16:37

Τίτλοι τέλους για τα περισσότερα αγροτικά μπλόκα

Έπειτα από σχεδόν ενάμισι μήνα στο δρόμο, οι αγρότες ανοίγουν τα μπλόκα και στρέφονται σε «νέες μορφές πάλης», όπως επιβεβαίωσε την Κυριακή από το Κιλελέρ ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

Νωρίτερα την Κυριακή, οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, μετά τους συναδέλφους τους στα Τέμπη και άλλες περιοχές της χώρας. Αποκλιμάκωση αποφάσισαν, επίσης, οι αγρότες του μπλόκο των Μουδανιών, αλλά και της Πελοποννήσου.

«Ο αγώνας ούτε σταματάει ούτε αναστέλλεται. Απλά, όπως αποφασίσαμε όλα τα μπλόκα, από αύριο αλλάζει η μορφή πάλης. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και με το όπλο παραπόδα» ανέφερε ο κ. Μπούτας στη σκιά του «μνημείου του Αγρότη» στο ιστορικό Κιλελέρ.

Εκπρόσωποι πολλών μπλόκων, από τα συνολικά 69 που συντάχτηκαν με το πλαίσιο των πέντε προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην συνάντηση της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό, βρέθηκαν στο Κιλελέρ για να γιορτάσουν την 106η επέτειο απ’ τον ξεσηκωμό των κολίγων.

Ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε ότι η γραμμή πάλης πρέπει να συνεχιστεί σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα φτωχά και λαϊκά στρώματα. Υποστήριξε ότι αποτέλεσμα του αγώνα των προηγούμενων ημερών ήταν να καθυστερήσει για δύο μήνες η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο. Συμπλήρωσε πάντως ότι αν οι αγρότες δεν το δουν σε νόμο δεν πρόκειται να πειστούν.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι αγρότες παραμένουν έτοιμοι να κατέβουν με πούλμαν στην Αθήνα όταν κατατεθεί προς ψήφιση το ασφαλιστικό και να δώσουν το «παρών» μαζί με το εργατικό κίνημα για να αποτρέψουν την ψήφιση του. «Είμαστε με το όπλο παραπόδα μην τυχόν και η φορολόγηση έχει λεπίδες τροχισμένες και από τις δυο μεριές και μας αποκεφαλίσουν» είπε.

Ανοίγουν τα μπλόκα

Οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών ανακοίνωσαν στο μεταξύ ότι θα αποσύρουν τα τρακτέρ τους από τον οδικό κόμβο στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας.

Η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων ελήφθη σε γενική συνέλευση στο μπλόκο με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από τις περιοχές του Αλμυρού, των Φαρσάλων και του Βελεστίνου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Μικροθηβών Χρήστος Πάντσιος, «οι αγρότες δεν αποχωρούν, αλλά αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου, και περιμένουμε ο πρωθυπουργός να τηρήσει τα υπεσχημένα προς τον αγροτικό κόσμο, οι δε συντονιστικές επιτροπές δεν θα διαλυθούν, αλλά θα παρακολουθούν τις εξελίξεις».

«Με το κεφάλι ψηλά και συντεταγμένα, ακριβώς όπως ήρθαμε» αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο των Μουδανιών.

«Μετά από 43 ημέρες αγώνα ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τους συναδέλφους μας, που ενώ εμείς αγωνιζόμασταν για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, αυτοί παρέμεναν αμετακίνητοι στο καναπέ τους» ανέφεραν οι αγρότες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη γενική συνέλευσή τους.

Να αποχωρήσουν από τις εθνικές οδούς αποφάσισαν και οι αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου, διαμηνύοντας όμως πως ο «αγώνας μας για επιβίωση με αξιοπρέπεια συνεχίζεται».

Εκπρόσωποι των αγροτών από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου συναντήθηκαν το Σάββατο στην Τρίπολη και αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα μπλόκα, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους ότι «μετά τις ασαφείς εξαγγελίες του Μεγάρου Μαξίμου στις δυο αλλεπάλληλες συναντήσεις εκπροσώπων αγροτών απ' όλη την Ελλάδα, θεωρούμε πως τα δίκαια αιτήματα μας όχι μόνο δεν έχουν ικανοποιηθεί, αλλά χάσαμε και κεκτημένα πολλών χρόνων που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες».

Δηλώνουν ότι, «οι θέσεις μας παραμένουν αδιαπραγμάτευτες και καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στις προτάσεις μας».

Ακόμη οι αγρότες υπογραμμίζουν ότι, «θέλοντας να μην ταλαιπωρήσουμε άλλο τους συμπολίτες μας με κλείσιμο δρόμων, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με άλλες μορφές πάλης. Αποσύρουμε τα τρακτέρ απ' τους δρόμους προσωρινά και δίνουμε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να επανεξετάσει το αγροτικό ζήτημα δίνοντας άμεσα λύσεις».

Τέλος τονίζουν πως, «εάν η κυβέρνηση εμμείνει στην αδιάλλακτη στάση της και φέρει τα σχεδία νόμου του φορολογικού - ασφαλιστικού, μη παίρνοντας υπόψη της σοβαρά τις προτάσεις μας, θα μας βρει όλους απέναντι της».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: in.gr 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ