Η «Πολιτεία» του Πλάτωνα στα 5 πιο σπουδαία βιβλία όλων των εποχών!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 11:18

Η «Πολιτεία» του Πλάτωνα στα 5 πιο σπουδαία βιβλία όλων των εποχών!

Η «Καταγωγή των Ειδών» του Κάρολου Δαρβίνου επιλέχθηκε από τους συμμετέχοντες σε ηλεκτρονική δημοσκόπηση  στην Μεγάλη Βρετανία, ως το πιο σπουδαίο ακαδημαϊκό κείμενο όλων των εποχών. Το έργο του Άγγλου επιστήμονα που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 1859 κατέλαβε την πρώτη θέση σε διαδικτυακή ψηφοφορία που οργανώθηκε από την Βρετανική Βιβλιοθήκη και το Βρετανικό Συμβούλιο για τις Τέχνες και τις Κλασσικές Σπουδές, αποσπώντας το 26% των ψήφων.

 

Η δημοσκόπηση, που αποτελεί μια από τις δράσεις που έχουν θα πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα (9-16 Νοεμβρίου), ως μέρος της Βρετανικής Εβδομάδας Ακαδημαϊκών Βιβλίων, ξεχώρισε για την συνεισφορά του στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τον δικό μας Πλάτωνα, με την «Πολιτεία», η οποία και κατέλαβε την 4η θέση.

Συγκεκριμένα, τα πέντε επικρατέστερα βιβλία θεωρούνται σύμφωνα με τους Βρετανούς ψηφοφόρους τα εξής:

1) «Η Καταγωγή των Ειδών», Κάρολος Δαρβίνος
2) «Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο», Κάρολος Μάρξ και Φρεντερίχ Ενγκελς
3) «Τα Άπαντα», Γουίλιαμ Σαιξπηρ
4) «Η Πολιτεία», Πλάτωνας
5) «Κριτική του Καθαρού Λόγου», Ιμάνουελ Κάντ

Mεταξύ των υποψήφιων προς ψήφιση έργων, βρίσκονταν πασίγνωστα βιβλία όπως «η Θεωρία της Σχετικότητας» του Αϊνστάιν, το «Δεύτερο Φύλο» της Σιμόν ντε Μποβουάρ, ο «Πρίγκιπας του Μακιαβέλι, το «1984» του Όργουελ και η «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» του Στίβεν Χόγκινς.

iefimerida.gr