Και 2ο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Αθήνα!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012 22:53

Και 2ο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Αθήνα!

Άλλο ένα περιστατικό του ιού του Δυτικού Νείλου επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Πρόκειται για άνδρα αυτή τη φορά κάτοικο της Αργυρούπολης ο οποίος επίσης δεν είχε ταξιδέψει ή βρεθεί σε περιοχές όπου ενδημεί η νόσος.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι καθησυχαστικοί και τονίζουν καταρχάς όταν αναμένου κι άλλα περιστατικά ενώ υπογραμμίζουν ότι τα συμπτώματα είναι ήπια. Πιο σοβαρά μπορεί να πληγούν οι ηλικιωμένοι και όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην περιοχή της Αθήνας και γενικότερα στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία».

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ).
Από το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Πηγή: iatropedia.gr