Βόμβα Βαρουφάκη: Το Βερολίνο μπλόκαρε συμφωνία για δάνειο από την Κίνα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 09:57

Βόμβα Βαρουφάκη: Το Βερολίνο μπλόκαρε συμφωνία για δάνειο από την Κίνα

Σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έριξε βόμβα μεγατόνων, αναφέροντας ότι η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, όμως η συμφωνία ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο στο Πεκίνο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και ερωτηθείς από τον Αλέξη Παπαχελά πόσο σίγουρος είναι για αυτή του την αποκάλυψη απάντησε: «Όσο σίγουρος μπορεί να είναι κάποιος σε τέτοια ζητήματα και όσο μπορεί να πιστέψει τον Κινέζο πρωθυπουργό».

Σε ερώτηση για το αν ισχύει η φημολογία για αντίστοιχη συμφωνία χρηματοδότησης από τη Ρωσία, που τελικά δεν ολοκληρώθηκε, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο ίδιος δεν είχε εμπλοκή και μάλιστα ήταν αντίθετος «και μάλιστα είχα πει στον Πρωθυπουργό ότι, έστω παίρνουμε 5 δις για τον αγωγό, τι να τα κάνουμε; Θα τα βάλουμε στον κοινό λογαριασμό κράτους και Εθνικής Τράπεζας; Αμέσως η τρόικα θα ξέρει ότι έχουμε άλλα 5 δις και απλά θα καθυστερήσει και άλλο τη διαπραγμάτευση».

«Ηχογράφησα όλα τα Eurogroup»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ανοιχτά ότι έχει ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup στα οποία συμμετείχε εκτός του πρώτου, ενώ ερωτηθείς εάν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει αυτό το υλικό, δεν το απέκλεισε: «Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν» δήλωσε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να κλείσει τις τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι υπήρξε σχέδιο να γίνει αναδιάρθρωση των ομολόγων ελληνικού δικαίου. Όπως εξήγησε:

«Σε καμία περίπτωση ούτε θα απειλούσα με αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων ούτε θα την έκανα ως πρώτη κίνηση. Αν έκλειναν τις τράπεζες, εάν σου αφαιρέσουν τη ρευστότητα, τότε έχεις σηματοδοτήσει ότι σε δεύτερο στάδιο, μια μέρα μετά, μια βδομάδα μετά, κουρεύεις αυτά τα ομόλογα ή τα στέλνεις στο 2042 που μας το’ χανε κάνει».

Όπως πρόσθεσε, ερωτηθείς εάν αυτό ήταν έτοιμο: «Ναι αυτό είναι μία υπογραφή Υπουργού, μία υπουργική απόφαση.»

Τελικά, όμως, στην ομάδα 6-7 ατόμων που αποφάσιζε την στρατηγική της κυβέρνησης, όταν τέθηκε το ζήτημα να ενεργοποιηθεί η απόφαση αυτή «μειοψήφησα, και τελικά προφανώς ήταν ξεκάθαρο για εμένα εκείνη τη στιγμή εκεί πέρα ότι η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη».

«Δεν διανοήθηκα διπλό νόμισμα»

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία σκέψη για διπλό νόμισμα. «Ξέρετε έχω χάσει πολλούς φίλους στην αριστερά επειδή είμαι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Δεν διανοήθηκα δεύτερο νόμισμα, αυτό που έλεγα και αρθρογραφούσα από το ‘13-‘14 όχι μόνο για την Ελλάδα είναι θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών παράλληλο με των τραπεζών».

«Αυτός ήταν ο στόχος. Αν σου κλείσουν τράπεζα να μπορείς να επιβιώσεις μια δυο εβδομάδες (…)Το παράλληλο σύστημα πληρωμών όχι το παράλληλο νόμισμα». Ερωτηθείς εάν επί της ουσίας αυτό είναι δύο νομίσματα ο κ. βαρουφάκης απάντησε: «Όχι δεν είναι. Δύο νομίσματα έχουμε σήμερα.»

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε προσπάθεια να γίνει χάκινγκ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ «σε καμία περίπτωση» δεν δόθηκε εντολή ενεργοποίησης του plan x.

Την ημέρα που κόπηκε ο ELA στις ελληνικές τράπεζες «εγώ έθεσα το θέμα ότι είχαμε συμφωνήσει να κουρέψουμε τα ομόλογα και να θέσουμε σε ισχύ. Εκείνη την ημέρα το παράλληλο σύστημα πληρωμών, ο Πρωθυπουργός το σκέφθηκε, υπήρξε αρνητική αντίδραση πάνω στην πρότασή μου από τον κ. Δραγασάκη , ο Πρωθυπουργός το σκέφτηκε πολύ συγκροτημένα και τον είδα να προβληματίζεται ιδιαίτερα και τι θα έκανε και τελικά αποφάσισε να πάει με την εισήγηση του κ Δραγασάκη και να απορρίψει τη δική μου».

enikonomia.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250