Τι ακριβώς συμβαίνει στην Οξειά;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 22:28

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Οξειά;

Η Pimara κατέθεσε αγωγή κατά του Στέλιου Αγιοστρατίτη ο οποίος είχε αναλάβει την έκδοση άδειας για το «art island».

 

Εξελίξεις, τουλάχιστον στο δικαστικό μέτωπο, σε ότι αφορά την υπόθεση της νήσους Οξειάς υπάρχουν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία Pimara κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρείας AA Associates του διάσημου αρχιτέκτονα Στέλιου Αγιοστρατίτη.

Πρόκειται για μία «ιστορία» που διαρκεί πάνω από δύο και πλέον χρόνια και που έχει αρνητικό αντίκτυπο διεθνώς σε ότι αφορά στις επενδύσεις στην χώρα μας.

Η υπόθεση ξεκινάει όταν μετά από περιπέτειες το 2013 η εταιρεία Pimara – μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η Al Rayyan του Κατάρ – προχωρά στην αγορά της Οξειάς, του νησιωτικού συμπλέγματος των Εχινάδων, στο Ιόνιο Πέλαγος έναντι 5,6 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με το πλάνο του επενδυτή στην Οξειά θα πραγματοποιούνταν μία επένδυση που θα σέβονταν τόσο την φυσιογνωμία του νησιού όσο και την ιστορία του τόπου καθώς στόχος ήταν η δημιουργία του πρώτου «art island» στον πλανήτη. Στα πλαίσια αυτά η Pimara ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Στέλιο Αγιοστρατίτη την μελέτη του μεγαλεπήβολου αυτού έργου.

Σύμφωνα με τον επενδυτή διατέθηκε στην aa Associates ως προκαταβολή το ποσό των 400 χιλ. ευρώ με σκοπό αυτό να χρησιμοποιηθεί για τις διαδικασίες αδειοδότησης και αλλαγής των χρήσεων γης. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι το ισχύον καθεστώς στο νησί δεν επέτρεπε και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε δόμηση, καθώς υπάγεται στη Natura. Η Pimara ισχυρίζεται ότι το στοιχείο αυτό ήταν εις γνώση του γραφείου του Αγιοστρατίτη, που παρόλα αυτά δεσμεύτηκε να παρέμβει στις διαδικασίες και να λύσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια αποχαρακτηρίζοντας την περιοχή από δασική έκταση ώστε να προχωρήσει η επένδυση. Ωστόσο κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έγινε, αλλά ο τότε αρμόδιος Υπουργός είχε δηλώσει πως δεν υπηρξε ποτέ κατατεθειμένος «φάκελος» στο Υπουργείο για την υπόθεση.

 

 

Ο αρμόδιος κρατικός φορέας αποφάνθηκε ότι δεν υφίστατο καν όροι δόμησης και νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο μια τεχνική μελέτη θα μπορούσε να βασιστεί, παρόλα αυτά ο αρχιτέκτονας είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τεχνικού γραφείου τα σχέδια για το «art island» ενώ παράλληλαδημοσιεύματα εμφάνιζαν τον αρχιτέκτονα παρά τις εξελίξεις να έχει φιλικές σχέσεις με τον εμίρη του Κατάρ Αλ Θανί κάτι που φέρεται να εξόργισε το κύκλο του εμίρη ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2013 πάγωσε την συνεργασία με την aaAssociates.

To επόμενο βήμα ήταν η μήνυση η οποία επέβαλη η πλευρά Αγιοστρατίτη η οποία διεκδικούσε περί τα 5 εκατ. από την Pimara, μία υπόθεση η οποία έχει εκδικαστεί τον Νοέμβριο του 2014 ωστόσο όμως δεν έχει τελεσιδικήσει.

Ένα χρόνο λοιπόν αργότερα έρχεται με την σειρά της η Pimara να καταθέσει αγωγή κατά του αρχιτεκτονικού γραφείου του Στέλιου Αγιοστρατίτη για την υπόθεση αφήνοντας να εννοηθεί ότι η aa Associates με τις κινήσεις (που δεν πραγματοποίησε) πάγωσε ένα έργο που θα προσέφερε στην εθνική οικονομία.

news247.gr