Με δάκρυα στα μάτια η Σούζαν Σάραντον υποδέχεται πρόσφυγες στη Λέσβο!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015 14:10

Με δάκρυα στα μάτια η Σούζαν Σάραντον υποδέχεται πρόσφυγες στη Λέσβο!

Σεβασμός. Και υπόκλιση. Βαθιά υπόκλιση σε έναν τεράστιο άνθρωπο. Τι κι αν η Σούζαν Σάραντον, μια πασίγνωστη ηθοποιός του Χόλιγουντ, είναι μια γυναίκα που δεν της λείπει τίποτα, που ζει στην ασφάλεια των ΗΠΑ μακριά από πολέμους και ανέχεια; Αν είναι άνθρωπος, είσαι άνθρωπος.

Και η Σούζαν Σάραντον το απέδειξε με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο: πήρε το αεροπλάνο και έφτασε στην Ελλάδα. Από εκεί στη Λέσβο, ένα από τα ελληνικά νησιά που καθημερινά υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες. Ανθρώπους που δεν έχουν τα λεφτά της, την αναγνωρισιμότητά της, την ασφάλειά της. Ανθρώπους κατατρεγμένους. Εκείνη, τους υποδέχεται με δάκρυα στα μάτια. Ταπεινή και συγκλονισμένη από το δράμα τους.

Με δάκρυα στα μάτια υποδέχεται από το πρωί της Παρασκευής (18.12.2015) στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί. Και κάνει έκκληση. Μια κραυγή αγωνίας: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι ‘κάποιοι άλλοι’ και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε» δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σούζαν Σαράντον.

   

«Ως μάνα τριών παιδιών καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα παιδιών που κυνηγημένη από τον πόλεμο και την ανέχεια φτάνεις στην ακτή και υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το αδιανόητο μεγάλο ταξίδι απλά και μόνο για να επιβιώσεις. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι χώρες που δε συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της σωτηρίας όλων αυτών των ανθρώπων θα το κάνουν» είπε.

Από την Πέμπτη, όταν έφτασε στη Λέσβο, κινήθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή από την Εφταλού προς τη Σκάλα Συκαμνιάς και συζήτησε για την κατάσταση με εθελοντές και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που βρίσκονται στην περιοχή. Επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ. Και από το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται στην ανατολική ακτή στην περιοχή του αεροδρομίου, νότια της πόλης της Μυτιλήνης και «εκτός προγράμματος» χωρίς συνοδεία και συνεργάτες συμμετέχει στην υποδοχή λέμβων που φτάνουν εκεί γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες.

   

Συμμετέχει στην περίθαλψη παιδιών, αλλάζοντας τους ρούχα κάλτσες και παπούτσια που έχουν βραχεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Μια πεντάχρονη Ιρακινή, η Σεμιχάν με τους γονείς της και τα δυο της μικρά αδέλφια κέρδισε όμως ανάμεσα στα άλλα παιδιά τη γνωστή ηθοποιό. Βρεγμένη στην κυριολεξία από το ταξίδι, η μικρούλα δέχθηκε τις φροντίδες της Σούζαν Σαράντον, η οποία ξέσπασε και έκλαψε με λυγμούς πότε έχοντας στην αγκαλιά της την Σεμιχάν και πότε στην αγκαλιά της μητέρας της.

       

«Κουράγιο, θα τα καταφέρετε» είπε στους γονείς του μικρού κοριτσιού όταν αυτοί επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που θα τους μετέφερε στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γνωστή ηθοποιός θα μείνει στη Λέσβο συνεχίζοντας να επιχειρεί μαζί με εθελοντές και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υποδοχή και περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων.

Πηγή – Φωτογραφίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ