14 νεκροί από το νέο μακελειό στην Καλιφόρνια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 10:00

14 νεκροί από το νέο μακελειό στην Καλιφόρνια

Eνοπλοι άνοιξαν πυρ στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας σε κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες. 14 νεκροί & 17 τραυματίες. Nεκροί οι δύο ένοπλοι που ήταν ζευγάρι.

 

Aνθρωποκυνηγητό στις ΗΠΑ μετά το μακελειό στην Καλιφόρνια με 14 νεκρούς σε κέντρο που προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες στο Σαν Μπερναντίνο. Δύο από τους δράστες έπεσαν νεκροί μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία όμως δεν είναι γνωστό εάν ο άνδρας και η γυναίκα ήταν οι μοναδικοί δράστες του μακελειού. Ενα ακόμα άτομο κρατείται και ανακρίνεται.

Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ζευγάρι οι δράστες 

Οι δράστες ταυτοποιήθηκαν.Πρόκειται για τον 21 ετών Σαγέντ Φαρούκ και την 27χρονη Τασφίν Μάλικ που ήταν ζευγάρι. Η αστυνομία αναζητά το κίνητρο των δραστών καθώς δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για τζιχαντιστές που συνδέονται με κάποια οργάνωση όπως ο ISIS ή μοναχικοί λύκοι. Το FBI δεν αποκλείει την τρομοκρατική ενέργεια.  

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ένοπλοι ήταν ντυμένοι με στολές παραλλαγής και έφεραν μακρύκανες καραμπίνες. Το κίνητρό τους παραμένει άγνωστο αλλά οι αξιωματικοί σχολίασαν ότι επρόκειτο για καλά οργανωμένη ενέργεια. 

Το χρονικό του τρόμου

Τρεις ένοπλοι εισέβαλαν 11:00 π.μ (τοπική ώρα) στο Inland Regional Center και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. την ώρα που εντός του κτηρίου βρίσκονταν τουλάχιστον 670 υπάλληλοι για ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. Αμέσως έσπευσαν στο σημείο δεκάδες ασθενοφόρα και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που απομάκρυναν τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο κτήριο. Οι τρεις ένοπλοι ήταν βαριά οπλισμένοι και φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και μάσκες του σκι.

Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό και λίγες ώρες αργότερα σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις αστυνομικές δυνάμεις, δύο από τους δράστες, ένας άνδρας και μια γυναίκα έπεφταν νεκροί. Ο άνδρας αναγνωρίστηκε ως ο Σαγέντ Φαρούκ ο οποίος εργαζόταν στο υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει το μαύρο SUV με το οποίο διέφυγαν οι τρεις ένοπλοι μόλις δύο μίλια μακριά από τον τόπο του εγκλήματος μέσα στο οποίο υπήρχαν δύο όπλα AR-15, ημιαυτόματα και δύο πιστόλια.. Στο κτήριο βρέθηκε και εκρηκτικός μηχανισμός που είχαν τοποθετήσει οι οπλοφόροι. Το περιστατικό έγινε γνωστό στις αρχές από την επικοινωνία των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. «Μας πυροβολούν. Είμαι κλειδωμένη σε ένα γραφείο. Προσευχηθείτε για εμάς» έγραψε σε μήνυμα προς τον πατέρα της μια κοπέλα που εργαζόταν μέσα στο κτίριο.
Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατεί ακόμη είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην συνέντευξη τύπου, δεν μπόρεσε να απαντήσει με βεβαιότητα εάν η επίθεση σχετίζεται με την διεθνή τρομοκρατία ή όχι καθώς η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ερωτηθείς αν οι δράστες κρατούν ομήρους απάντησε ότι δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. 

Βίντεο: Η επέμβαση της αστυνομίας αμέσως μετά τους πυροβολισμούς

https://www.youtube.com/watch?v=EqBXKBkc5KM

Χρήστες του διαδικτύου έχουν τραβήξει φωτογραφίες με τα κινητά τηλέφωνά τους με τραυματίες στο οδόστρωμα κοντά στο κτίριο και τραυματιοφορείς να τους παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. 

Στις πρώτες δηλώσεις από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αλλά και από το σχόλιο της πρώην υπουργού εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον η εγκληματική ενέργεια δεν συνδέεται με τρομοκρατική πράξη.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πληροφορήθηκε για τους πυροβολισμούς κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης και δήλωσε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των πυροβολισμών, σχολιάζοντας ότι αυτό που γίνεται στις ΗΠΑ δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Οπως είπε οι ΗΠΑ οφείλουν να επεξεργαστούν μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα αφορά στον έλεγχο των όπλων, ώστε οι μαζικές εκτελέσεις στη χώρα να μετατραπούν σε «κάτι σπάνιο αντί για κάτι σύνηθες». Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «νόμους κοινής λογικής που θα αφορούν στην ασφάλεια των όπλων» και έκανε έκκληση στους νομοθέτες να περάσουν ένα νόμο που θα αποτρέπει τους πολίτες που βρίσκονται στην μαύρη λίστα των εμπορικών αεροπορικών πτήσεων να αποκτούν με νόμιμο τρόπο όπλα. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι τα κίνητρα των εκτελεστών, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να κάνουμε τους Αμερικανούς να αισθάνονται ασφαλέστεροι» τόνισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη. «Δεν πρέπει ποτέ να σκεφτούμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι φυσιολογικό , διότι αυτό δεν συμβαίνει με την ίδια συχνότητα σε άλλες χώρες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο Ομπάμα σημείωσε ότι τα μαζικά εγκλήματα δεν έχουν αντίστοιχο πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος Χίλαρι Κλίντον έγραψε στο Twitter: Αρνούμαι να αποδεχθώ ότι όλο αυτό είναι φυσιολογικό. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για να σταματήσουμε την βία τώρα.

thetoc.gr




00 inkefalonia general ad 300X250