Πρεμιέρα για τις έρευνες των ΕΛΠΕ στον Πατραϊκό Κόλπο

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 10:13

Πρεμιέρα για τις έρευνες των ΕΛΠΕ στον Πατραϊκό Κόλπο

Το νωρίτερο σε ένα χρόνο θα έχουν στα χέρια τους τα ΕΛΠΕ μια πλήρη εικόνα από τις σεισμικές έρευνες που ξεκίνησε να διεξάγει η εταιρεία Dolphin στον Πατραϊκό Κόλπο.

Οι σεισμικές έρευνες ξεκίνησαν πρόσφατα, ωστόσο τα ΕΛΠΕ κρατούν χαμηλά τον πήχυ, καθώς ο Πατραϊκός Κόλπος μπορεί να εμφανίζεται σαν μια πολλά υποσχόμενη περιοχή, ταυτόχρονα όμως είναι και περίπλοκη, με δύσκολους γεωλογικούς στόχους.

«Το αν υπάρχει πετρέλαιο στον Πατραϊκό και πόσο, θα το ξέρουμε μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια», είχε άλλωστε δηλώσει στο πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2015» ο διευθυντής Ερευνών και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου.

Σημειωτέον πως οι σχετικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον Πατραϊκό έχουν ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί.

Αναφορικά με τη Dolphin, πλοίο της οποίας διεξάγει τις έρευνες στον Πατραϊκό για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, είναι η ίδια εταιρεία που είχε κάνει και τις έρευνες στον Κόλπο της Καβάλας για λογαριασμό της Energean Oil.

Για τα πετρέλαια του Ιονίου έχουν γραφτεί πολλά, τα στελέχη, ωστόσο, της αγοράς, προτιμούν να κρατούν χαμηλά τον πήχυ. Παλαιότερες υποθέσεις έκαναν λόγο για κοίτασμα στο Ιόνιο με 100 εκατ. απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος της δαπάνης για την έρευνα θα ανέλθει σε 100 – 200 εκατ. ευρώ, ενώ απαιτούνται επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για την εξόρυξη του πετρελαίου σε βάθος 25 ετών.

Με μία -υποθετική- τιμή του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι, σε βάθος χρόνου τα έσοδα για το Δημόσιο θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 3-3,5 δισ. ευρώ και για τις εταιρείες που αξιοποιούν το συγκεκριμένο κοίτασμα σε 2-2,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: in.gr