Απο δηλητηρίαση ο θάνατος Αραφατ ;

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2012 01:54

Απο δηλητηρίαση ο θάνατος Αραφατ ;

Σε δηλητηρίαση από ραδιενεργό πολώνιο αποδίδεται ξαφνικά από το 2004 ο θάνατος του ηγέτη της Παλαιστινικής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ σύμφωνα με τα συμπεράσματα εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν στην Ελβετία. Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν σε ντοκιμαντέρ το οποίο προβλήθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera. Οι αναλύσεις στο ελβετικό εργαστήριο έγιναν σε βιολογικά δείγματα τα οποία ελήφθησαν από τα προσωπικά αντικείμενα και ενδύματα του Αραφάτ που δόθηκαν στη χήρα του, Σούχα, από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί, στα νότια του Παρισιού, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Ο Αραφάτ ασθένησε ενώ βρισκόταν στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, πολιορκημένος στο γενικό επιτελείο του από τον ισραηλινό στρατό και πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 2004 στο Περσί. Ο θάνατός του παρέμεινε ένα αίνιγμα αφού οι περίπου 50 γιατροί που τον εξέτασαν δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία της επιδείνωσης της υγείας του.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούσαν το Ισραήλ ότι τον δηλητηρίασε. Προηγούμενη επιβεβαιωμένη περίπτωση δηλητηρίασης με πολώνιο ήταν η υπόθεση Λιτβινένκο. Η πιο σύγχρονη υπόθεση κατασκοπείας, η οποία προκάλεσε σοβαρή κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας - Βρετανίας.

Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο ήταν πρώην κατάσκοπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), ο οποίοςεπέκρινε την πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν και φέρεται να δηλητηριάστηκε με πολώνιο 210, ισχυρό ραδιενεργό ισότοπο κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πρώην πράκτορα της KGB.

ΛΧ- athensvoice




00 inkefalonia general ad 300X250