Στην Αθήνα βρισκόταν ο εγκέφαλος της επίθεσης στο Παρίσι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 07:20

Στην Αθήνα βρισκόταν ο εγκέφαλος της επίθεσης στο Παρίσι

Συνεργούς του τρομοκράτη που πέρασε από την Λέρο αναζητούν οι αρχές καθώς πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι ήταν στην Ελλάδα ο "εγκέφαλος" της επίθεσης στο Παρίσι.

Έρευνες σε περιοχές όπου είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν ύποπτοι για σχέσεις με τζιχαντιστές άρχισαν εκ νέου οι αρχές. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ διερευνούν σε ριζοσπαστικούς μουσουλμανικούς κύκλους πρόσωπα, συνδέσεις και διασυνδέσεις με τους ακραίους τρομοκράτες.

Οι ελληνικές αρχές αξιοποιούν όλα τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους από το Παρίσι αλλά και από την βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί διεθνώς για την ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο να εντοπίσουν τυχόν συνεργούς του τζιχαντιστή που πέρασε από τη Λέρο.

Ειδικότερα διερευνούν εάν μετά την άφιξη του τζιχαντιστή στον Πειραιά υπήρξαν επαφές στην Αθήνα , πριν περάσει τα σύνορα με την Σερβία στις 7 Οκτωβρίου.

Είχε χρόνο να μιλήσει και να συναντηθεί με τυχόν συνεργούς και υποστηρικτική ομάδα στην διαδρομή από Πειραιά έως την Ειδομένη παραδέχονται αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Όμως, αναγνωρίζουν, πως είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν αυτές οι διαδρομές και γι΄αυτό αναζητούν σε "γνώριμες" οδούς και περιοχές τυχόν ευρήματα.

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε το CNN Greece ο τζιχαντιστής που οργάνωσε το σχέδιο των πολλαπλών επιθέσεων στο Παρίσι είναι πολύ πιθανόν να βρισκόταν στην Αθήνα στις αρχές του χρόνου ή λίγο νωρίτερα.

Ο ιθύνων νους της σφαγής στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συντόνιζε τον περασμένο Ιανουάριο επιχείρηση στη Βερβιέρ του Βελγίου που απέτρεψαν οι αρχές.

Τότε οι βελγικές αρχές είχαν εντοπίσει μηνύματα και κλήσεις από συγκεκριμένη σύνδεση από την Αθήνα, με τον αδελφό τζιχαντιστή ο οποίος είχε σκοτωθεί στην ένοπλη συμπλοκή στο Βέλγιο.

Ο ίδιος είχε παραδεχθεί μιλώντας σε περιοδικό ριζοσπαστών πως "συνέλαβαν μουσουλμάνους στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο για να με συλλάβουν" και πως "όσοι συνελήφθησαν δεν είχαν καν σχέση με τα πλάνα μας".

Στην μυστική έρευνα που είχε γίνει στις 15 Ιανουαρίου, στην Ομόνοια, ο 33χρονος ύποπτος δεν εντοπίστηκε, ενώ η κάρτα sim που χρησιμοποιούσε έπαψε να λειτουργεί μετά τα γεγονότα στη Βερβιέρ.

Μετά την επίθεση στο Παρίσι ο φάκελλος της υπόθεση ξανάνοιξε και ερευνώνται περιοχές που οι αρχές έχουν υποψίες ότι μπορεί να υπάρχουν ριζοσπάστες μουσουλμάνοι που αποτελούν συνδέσμους με τους τρομοκράτες.

cnn.gr