Νέα Δημοκρατία: Ξεκινούν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 10:50

Νέα Δημοκρατία: Ξεκινούν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου

Θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, όπως αποφάσισε χθες το βράδυ ο Μεϊμαράκης σε συνεργασία με τον Παπαμιμίκο. Νοέμβριος ο πιθανότερος μήνας, όπως είχε γράψει το NEWS 247.

 

Ξεκινούν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, όπως αποφασίστηκε μετά απο συνεργασία που είχαν χθες το βράδυ ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Όπως είχε γράψει το news247 ο Νοέμβριος είναι ο πιθανότερος μήνας- ορόσημο για να λυθεί οριστικά το θέμα της ηγεσίας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκτός εάν επισπευσθεί η διαδικασία για τα τέλη Οκτώβρη. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα μένει να αποσαφηνιστεί βεβαίως, καθώς δεν προβλέπεται συγκεκριμένος χρόνος από το καταστατικό, ωστόσο μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να έχει οπωσδήποτε ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αν και υπήρξαν σκέψεις και εισηγήσεις για συνέδριο, το οποίο θα εξέταζε και τον τρόπο εκλογής προέδρου, η διαδικασία φαίνεται ότι θα προχωρήσει με βάση το ισχύον καταστατικό όπως αυτό ψηφίστηκε στο συνέδριο του 2013.

Τις λεπτομέρειες θα καθορίσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, την οποια θα συγκαλέσει άμεσα σε συνεδρίαση ο πρόεδρος της γραμματέας του κόμματος. Η ΚΕΦΕ θα αποφασίσει για την προθεσμία και την διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Προέδρου του Κόμματος, την προθεσμία και την διαδικασία για την υποβολή και εκδίκαση ενστάσεων κατά υποψηφιοτήτων, καθώς και την διαδικασία για την ανακήρυξη των υποψηφίων.

Η διαδικασία εκλογής με ανοιχτούς μέχρι και την ημέρα των εκλογών καταλόγους, που συμφωνήθηε άρον άρον το 2009, θεωρείται από πολλά στελέχη (κυρίως καραμανλικά) ότι νοθεύει την έννοια της βάσης, καθώς επιτρέπει ακόμη και σε άσχετα με την παράταξη πρόσωπα να ψηφίσουν για αρχηγό του κόμματος. Το βέβαιον είναι όμως ότι θα ανοίξουν οι κατάλογοι για τις εγγραφές νέων μελών του κόμματος, όπως είχε πει ο κ.Μεϊμαράκης μετά την ανάληψη της ηγεσίας μετά το δημοψήφισμα.

Άλλωστε οι κατάλογοι δεν έχουν ανανεωθεί απο το 2009, με αποτέλεσμα να είναι εγγεγραμμένοι ο Πάνος Καμμένος και άλλα στελέχη που έχουν εν τω μεταξύ απομακρυνθεί από το κόμμα.

Ο ίδιος ο κ.Μεϊμαράκης δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος. Σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα είναι ποιος θα βρεθεί απέναντι του.

Το βράδυ των εκλογών ο πρώτος που έριξε το σπόρο της αμφισβήτησης ήταν ο Μάκης Βορίδης.

Το βράδυ των εκλογών ο πρώτος που έριξε το σπόρο της αμφισβήτησης ήταν ο Μάκης Βορίδης. Δεν είναι σαφές αν η παλιά συμμαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κ.Βορίδη σε ρόλο υπαρχηγού εξακολουθεί και ισχύει. Η Ντόρα Μπακογιάννη πάλι επέμενε σε όλους τους τόνους πως επί του παρόντος δεν αμφισβητεί κανείς τον κ.Μεϊμαράκη. Ο νυν πρόεδρος της ΝΔ όμως ανοιγει ο ίδιος το θέμα, αναγκάζοντας επίδοξους δελφίνους να πάρουν τις αποφάσεις τους.

news247.gr




00 inkefalonia general ad 300X250