Κύματα ύψους 4,5 μέτρων χτύπησαν τη Χιλή μετά το σεισμό των 8,3 Ρίχτερ: Φόβοι για τσουνάμι (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015 10:13

Κύματα ύψους 4,5 μέτρων χτύπησαν τη Χιλή μετά το σεισμό των 8,3 Ρίχτερ: Φόβοι για τσουνάμι (εικόνες)

Σεισμός μεγέθους 8,3 βαθμών συγκλόνισε την πρωτεύουσα Σαντιάγκο της Χιλής σήμερα το πρωί, ενώ οι Aρχές των χωρών της Χιλής και του Περού και της αμερικανικής πολιτείας της Χαβάης προειδοποιήθηκαν για καταστροφικά κύματα τσουνάμι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

 

«Για άλλη μία φορά πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμη σφοδρό πλήγμα της φύσης...», δήλωσε η Πρόεδρος της Χιλής σε τηλεοπτικό της διάγγελμα. Υπάρχει άγνωστος αριθμός τραυματιών και έχουν καταστραφεί κτίρια.

Λιγότερο από μισή ώρα μετά τον κυρίως σεισμό, σημειώθηκαν τρεις μετασεισμικές δονήσεις όλες μεγέθους μεγαλύτερου των 6,1 βαθμών (6,2 και 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός, που αρχικά ανακοινώθηκε ότι είχε ισχύ 7,9 βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ, είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή έξω από την Χιλή και εστιακό βάθος 12,6 χιλιομέτρων, και 169 χιλιόμετρα βόρεια από το Βαλπαράισο, ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS).Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στην ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής.

Ο σεισμός ήταν ο σφοδρότερος που σημειώνεται την τελευταία πενταετία στη χώρα, προκάλεσε πλημμύρες σε παραθαλάσσιες πόλεις και πανικό στους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους. Συγκεκριμένα, η Χιλή εξέδωσε προειδοποίηση στους κατοίκους περιοχών κοντά στις ακτές να εκκενώσουν την περιοχή, με αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους. Στην παραθαλάσσια πόλη Κοκουίμπο, ο σεισμός προκάλεσε κύματα ύψους 4,5 μέτρων, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.

Παράλληλα, εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι για περιοχές της Νότιας Αμερικής αλλά και μέχρι την Χαβάη, την Καλιφόρνια και την Γαλλική Πολυνησία.

Οι επικίνδυνες για τσουνάμι περιοχές:

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας μεγάλων κυμάτων στις ακτές της Χιλής και του Περού μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς και την Χαβάη.

Η Χιλή είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές στον πλανήτη.

Τον Φεβρουάριο του 2010, σεισμός 8,8 βαθμών σημειώθηκε στη χώρα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων.


iefimerida.gr