Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετανάστες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 20:08

Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετανάστες

Σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες από την Αφρική, ανετράπη στην Μεσόγειο, ανοιχτά της Λιβύης την Τετάρτη, με αποτέλεσμα πολλοί από τους μετανάστες να βρεθούν στο νερό. Ιταλικά και ιρλανδικά σκάφη που βρίσκονται στο σημείο προσπαθούν να περισυλλέξουν τους πρόσφυγες. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από το ιταλικό Λιμενικό Σώμα.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 400 μετανάστες, ενώ έχουν περισυλλεγεί οι σοροί 25 ανθρώπων.

Σύμφωνα με διασωθέντες στο δουλεμπορικό σκάφος βρίσκονταν στοιβαγμένα 400-600 άτομα.

Ωστόσο, αν και η ιταλική και η ιρλανδική ακτοφυλακή ανέφεραν ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, δεν είπαν πόσοι βρίσκονταν πάνω στο πλοίο.

Φόβους για «σημαντικές ανθρώπινες απώλειες» εξέφρασε η ιρλανδική ακτοφυλακή στο BBC, καθώς εκατοντάδες άτομα φέρεται να αγνοούνται.

Το αλιευτικό είχε ζητήσει νωρίς το πρωί τη βοήθεια των ιταλικών Αρχών.

Τα πρώτα πλοία που έφθασαν στο σημείο και προσέφεραν βοήθεια το πρωί ήταν ένα πλοιάριο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ένα ιρλανδικό πολεμικό πλοίο.

Εντόπισαν το σκάφος με τους μετανάστες, το οποίο έπλεε ακυβέρνητο, προσπάθησαν να το προσεγγίσουν με σωσίβιες λέμβους, αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες φέρονται να μετακινήθηκαν, μαζικά και την ίδια στιγμή, προς την μία άκρη του πλεούμενου, προκαλώντας την ανατροπή του.

Η Μεσόγειος Θάλασσα έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης την Τρίτη.

Πηγή: in.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250