Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Α. Σαμαρά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 23:02

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Α. Σαμαρά

Από τριάντα εννέα μέλη -37 άνδρες και δύο γυναίκες- απαρτίζεται η νέα κυβέρνηση, η οποία στις 7 το απόγευμα ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Από τους 39 οι 24 είναι βουλευτές της ΝΔ και οι 14 εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Ο αριθμός των υπουργείων είναι αυξημένος κατά ένα (από 15 σε 16), καθώς ενοποιήθηκαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών, όπως και το Παιδείας με το Πολιτισμού και επανασυστάθηκαν τρία υπουργεία, το Τουρισμού, το Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και το Μακεδονίας - Θράκης. Οι υπουργοί είναι 17, οι αναπληρωτές υπουργοί 7 και οι υφυπουργοί 14. Από το σύνολο των μελών της νέας κυβέρνησης προηγούμενη κυβερνητική θητεία έχουν 13, ενώ οι υπόλοιποι 26 ορκίζονται για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνθεση της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ υπέδειξε πέντε μέλη και ειδικότερα τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιώργο Βερνίκο.

Από τη ΔΗΜΑΡ υπεδείχθησαν τέσσερα μέλη και συγκεκριμένα οι υπουργοί, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης (που και οι δύο μετείχαν, από άλλες θέσεις, στην απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Π. Πικραμμένο), καθώς οι υφυπουργοί Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου (τον οποίον απεδέχθη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος).

Βασικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη διακήρυξη που υπέγραψαν οι τρεις αρχηγοί, είναι να βγει η χώρα από την κρίση. Η κυβέρνηση σύμφωνα με τη διακήρυξη πρέπει να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της δανειακής σύμβασης, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ.

Ο κ. Ράπανος, ο κ. Μαυραγάννης και ο κ. Κούρκουλας δεν ορκίστηκαν την Πέμπτη.

Πηγή: ert.gr




00 inkefalonia general ad 300X250