Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Α.Σαμαράς - "Ο μαραθώνιος απέδωσε την δεδηλωμένη", είπε στον ΠτΔ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 16:59

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Α.Σαμαράς - "Ο μαραθώνιος απέδωσε την δεδηλωμένη", είπε στον ΠτΔ

- Πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑ
- Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να γίνει η τελετή παράδοσης - παραλαβής
- Στις 19:00 Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης θα συναντηθούν με τον Γιώργο Ζανιά
- Θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup
- Παρών και ο Β. Ράπανος, επικρατέστερος για το υπουργείο Οικονομικών
- Mεϊμαράκης για Πρόεδρος της Βουλής
- Μέχρι τις 19:00 θα έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα της νέας κυβέρνησης
- Ποιά ονόματα "παίζουν" για υπουργοποίηση

Με καθυστέρηση λίγων λεπτών πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να ορκιστεί πρωθυπουργός και να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια. Ως εντολοδόχος πρωθυπουργός θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την ορκομωσία της.

Η καθυστέρηση οφειλόταν σε τεχνικά ζητήματα για να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για την ορκομωσία.

«Τι απέδωσε ο μαραθώνιος», ρώτησε τον κ. Σαμαρά ο Κάρολος Παπούλιας. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και μίλησε για μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα.

ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΝΔ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ ΤΟΝ κ.ΣΑΜΑΡΑ
ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΝΔ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ ΤΟΝ κ.ΣΑΜΑΡΑ

Λίγο πριν τις 16.00 έφτασε στο Προεδρικό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στις 19:00, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη θα συναντηθούν με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης.

Και τώρα, αρχίζει η ονοματολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ο Βασίλης Ράπανος. (Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ του NewsIt για όλα τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου)

Βενιζέλος: Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση
Αυτό τουλάχιστον είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγα λεπτά μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση των δυο ανδρών κράτησε λιγότερο από μια ώρα. Ήταν αρκετή για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει στο αυριανό Eurogroup ο καθηγητής Γιώργος Ζανιάς», ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ανακοίνωσε ουσιαστικά την οριστική συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο μέχρι το βράδυ θα υπάρξει συμφωνία για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, στην οποία, όπως αποφάσισε η Κ.Ο. του κόμματος του δε θα συμμετάσχουν βουλευτές του Κινήματος, το οποίο θα εκπροσωπηθεί με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

«Έχουν δημιουργηθεί οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία θα διαθέτει τη δεδηλωμένη της Βουλής και η κυβέρνηση θα σχηματιστεί με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ», πρόσθεσε.

Το κρισιμότερο ζήτημα και από τον σχηματισμό της κυβέρνησης είναι η δημιουργία της εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, από την οποία, όπως τόνισε, επέλεξε να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη συμμετοχή του οποίου ο ίδιος επιθυμούσε προκειμένου η χώρα να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η πρώτη κρίσιμη μάχη, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, θα δοθεί δύο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, στις συζητήσεις που θα γίνουν στα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα, στο Λαϊκό και στο Σοσιαλιστικό. Εμείς, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξέρουμε καλά τι θα ζητήσουμε, από ποιους και με ποιόν τρόπο.

Η συνάντηση με Κουβέλη
Το πρώτο επίσημο ναι εισέπραξε ο Αντώνης Σαμαρας, από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φωτη Κουβέλη. Όπως είπε μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, "αποφασίσαμε να μετάσχουμε με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτή την ώρα γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να αποδεσμευθούμε από τις επώδυνες διατάξεις του Μνημονίου".

Και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι ως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου και την άρση των μέτρων που έχουν κυριολεκτικά ματώσει την ελληνική κοινωνία».

Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί, τόνισε ο κ. Κουβέλης. «Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να εκπροσωπείται, για εμάς το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το ζητούμενο και η μεγάλη μας διεκδίκηση», πρόσθεσε.

Δεν αποκλείεται την Παρασκευή να δούμε την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε, η εντολή που έχει λάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λήγει το μεσημέρι της Πέμπτης. Σε αυτή, όπως αποφάσισε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, δε θα συμμετάσχουν βουλευτές ή κορυφαία στελέχη του κόμματος. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Τα "αγκάθια" του προγραμματικού πλαισίου
Από τις 13:00 είναι σε εξέλιξη η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία επί του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.
Η συνάντηση γίνεται στα γραφεία της ΚΟ της ΝΔ, με τη συμμετοχή των Β. Μεϊμαράκη και Χρ. Λαζαρίδη από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδη και Στ. Αγγελλούδη από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

«Αγκάθια» που καλούνται να επιλύσουν είναι το πακέτο των εργασιακών σχέσεων, με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την ισχύ και πάλι μετενέργειας για έξι μήνες και τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας. Από τη συζήτηση της Τρότης παρέμειναν οι διαφορές για το μεταναστευτικό και ορισμένα ακόμα ζητήματα.

Τα ονόματα που "παίζουν" και που...
Στο τραπέζι έχουν πέσει ονόματα υπουργών από όλα τα κόμματα και το παζάρι ειναι σκληρό. Αναμεσά τους και ονόματα τεχνοκρατών.

Ως προς το Υπουργικό Συμβούλιο και τα πρόσωπα της Νέα Κυβέρνησης φαίνεται πως εκτός του Αντώνη Σαμαρά στη θέση του πρωθυπουργού η ΝΔ επιλέγει μέσω των δύο αντιπροέδρων Αβραμόπουλου και Δήμα να διατηρεί τον έλεγχο στα βασικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ το κόμμα φαίνεται επίσης να επιλέγει την προώθηση νέων στελεχών της.

Θέσεις-κλειδιά αναμένεται να καταλάβουν οι κύριοι Χατζηδάκης, Μητσοτάκης,Αρβανιτόπουλος, αλλά και η κυρία Κεφαλογιάννη.
Σε κρίσιμα υπουργεία αναβαθμισμένη αναμένεται να είναι και η θέση τεχνοκρατών που πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όπως οι κύριοι Στουρνάρας, Ζανιάς, Μανιτάκης και Μαραβέγιας.

Στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα των κυρίων Γ. Στουρνάρα, Γ. Ζανιά και Γ. Μουρμούρα, ενώ μια θέση διεκδικεί και ο Χρ. Σταϊκούρας.

Στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ο Κ. Χατζηδάκης, πιθανότατα στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ακούγεται και αυτό του Αντ. Μανιτάκη. Για το Παιδείας ακούγεται το όνομα του Κων. Αρβανιτόπουλου, για το Υποδομών του Κυρ. Μητσοτάκη, για το Τουρισμού της Ολ. Κεφαλογιάννη και το Ναυτιλίας του Αλ. Τουρκολιά. Θέση υπουργού Απασχόλισης διεκδικεί ο Αντ. Ρουπακιώτης και τη θέση στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ναπ. Μαραβέγιας.

Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως λύση κοινής αποδοχής φαίνεται ότι προκρίνεται ο Λ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Χαρ. Αθανασίου, ωστόσο εδώ υπήρξαν ενστάσεις από τον Φ. Κουβέλη.

Κοντά στον Α. Σαμαρά στο Μ. Μαξίμου θα είναι οι στενοί του συνεργάτες Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μιχελάκης, Μάχας, ενώ τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Τ. Μπαλτάκος.

Ο Γ. Μιχελάκης δεν αναμένεται, λέγεται να αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς αναζητείται υπερκομματική λύση.

Πηγή: newsit.gr