Κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας η χώρα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 08:48

Κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας η χώρα

Το θετικό κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι πρώτες συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, δημιουργούν αισιοδοξία ότι σύντομα -ίσως και εντός της ημέρας- να υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

 

Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως αναφέρουν τα Νέα, να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια -αίτημα που έχει υποβάλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το οποίο φέρεται να αποδέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε καλό κλίμα οι συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών για τη σύνθεση της κυβέρνησης «θα είναι γρήγορη και τα ονόματα θα οριστικοποιηθούν το βράδυ». Φαίνεται, δε, ότι οι πρώτες εκατέρωθεν διερευνήσεις έχουν γίνει. Κοινός στόχος είναι, άλλωστε, να υπάρξει κατάληξη.

Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει ήδη εικόνα για το ποιος πάει πού, ενώ δεν αποκλείεται το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών να το κρατήσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.

Στο ΠΑΣΟΚ, από την άλλη πλευρά, τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος δεν έχουν καθαρή εικόνα για το τι σχεδιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Υπάρχει η εκδοχή να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ τεχνοκράτες που να μετάσχουν στην κυβέρνηση.

Είναι όμως σαφές ότι ο Ευ.Βενιζέλος επιφυλάσσει ρόλο στον εαυτό του. Κορυφαία πηγή από το ΠΑΣΟΚ δεν απέκλειε, ανάλογα με τη δυναμική που θα λάβουν σήμερα οι διεργασίες, ακόμη και τη συμμετοχή του ίδιου του προέδρου του Κινήματος στην κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί, ως επικεφαλής ομάδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εμπειρότερων και νεότερων, που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια.

Στη Δημοκρατική Αριστερά υπάρχουν στελέχη που αντιδρούν στην επικείμενη συνεργασία, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος κατάστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ εξετάζει συμμετοχή της μόνο σε κυβέρνηση συνεργασίας «προοδευτικού χαρακτήρα» και «στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων» προκειμένου, όπως ανέφερε, να εφαρμοστούν οι πολιτικές που δίνουν διέξοδο στα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Πληροφορίες του Έθνους αναφέρουν, πάντως, πως στο κυβερνητικό σχήμα ενδέχεται να μετάσχουν και τεχνοκράτες σε συγκεκριμένα υπουργεία, ενώ για το πρόσωπο του πρωθυπουργού εκτιμάται πως υπάρχει συμφωνία για τον Αντώνη Σαμαρά.

Πηγή: in.gr




00 inkefalonia general ad 300X250