Ερημώνει το Εβερεστ: Σταματάνε οι αναρριχήσεις για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 22:02

Ερημώνει το Εβερεστ: Σταματάνε οι αναρριχήσεις για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια

Για πρώτη χρονιά εδώ και 41 χρόνια, κανείς δεν θα σκαρφαλώσει στο Εβερεστ, μετά τις φονικές χιονοστιβάδες που ακολούθησαν τους ισχυρούς σεισμούς στο Νεπάλ. Είναι όμως αυτό το τέλος της τουριστικής δραστηριότητας στο διάσημο βουνό;

 

Ο 7,8 Ρίχτερ σεισμός και ο 7,3 Ρίχτερ μετασεισμός σκότωσαν περισσότερους από 8.000 ανθρώπους στο Νεπάλ, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 19 ανθρώπων στο Εβερεστ, 10 από τους οποίους ήταν οδηγοί Σέρπα. Ενα γεωλογικό γεγονός, βέβαια, δεν είναι ορειβατικό ατύχημα. Αλλά κάθε φορά που οι άνθρωποι πεθαίνουν στο Εβερεστ, ξεκινάει η επίμαχη συζήτηση για την εμπορευματοποίηση του όρους και τη δεοντολογία της αναρρίχησης σε αυτό.

Μόλις ένα χρόνο μετά την χειρότερη καταστροφή του Έβερεστ στην οποία σκοτώθηκαν 16 Σέρπα σε μια χιονοστιβάδα, η αναρριχητική σεζόν του 2015 είχε ξεκινήσει κανονικά. Μάλιστα ένας αριθμός ρεκόρ 359 αναρριχητών είχε κατασκηνώσει στη βάση. Ακόμα κι αν ο σεισμός του Απριλίου αύξησε τον αριθμό των νεκρών στο βουνό, οι προσδοκίες είναι ότι το 2016 θα έρθει ένα άλλο μεγάλο πλήθος.

«Πολύ φοβάμαι ότι η επόμενη σεζόν θα είναι τόσο απασχολημένη όσο πάντα» εξηγεί ο Ντέιβιντ Ρότζερς, ορειβάτης και συγγραφέας. «Αυτή είναι η γοητεία του Έβερεστ. Οι θάνατοι οδηγών και ορειβατών δεν μειώνουν τη ζήτηση».

Η συζήτηση για το Εβερεστ περιστρέφεται γύρω από δύο βασικούς άξονες: την ακαταμάχητη γοητεία της υψηλότερης κορυφής του κόσμου και τα χρήματα. Δεν υπάρχει καμία έλλειψη ευκατάστατων πελατών πρόθυμων να πληρώσουν 70.000 δολάρια ή και περισσότερα για να φτάσουν στην κορυφή. Για το Νεπάλ, οι ορειβάτες υποστηρίζουν τη πιο σταθερή βιομηχανία: τον τουρισμό. Για τους Σέρπα, που εργάζονται στο Εβερεστ προσφέρει μερικές από τις πιο ακριβοπληρωμένες δουλειές στην φτωχή χώρα. Μάλιστα, η κυβέρνηση του Νεπάλ σκέφτεται τα τελευταία χρόνια να θέσει όρια στον αριθμό των ορειβατών που θα δέχεται κάθε χρόνο.

Μετά από τον σεισμό του περασμένου μήνα που κατέστρεψε τη διαδρομή μέσα από το Khumbu Icefall, οι Σέρπα προσπαθούν να τη ξαναχτίσουν χρόνο, ενώ όλες οι αποστολές ακυρώθηκαν.

«Οι Σέρπα είναι πολύ προληπτικοί και θρήσκοι. Για αυτούς το Εβερεστ είναι μια θεότητα. Είναι το μέρος όπου οι θεοί ζουν και έχει βεβηλωθεί, και έτσι ίσως υπάρχει ένα μήνυμα εδώ ότι οι θεοί είναι θυμωμένοι που το βουνό έχει καταπατηθεί» εξηγούν οι ειδικοί. Στον απόηχο του σεισμού, πολλοί Σέρπα επανεξετάζουν το αν θα συνεχίσουν τις αναβάσεις την επόμενη άνοιξη. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στο Εβερεστ. Ομως ο μέσος Σέρπα πρέπει να επανεξετάσει κατά πόσον θέλει να ανέβει ξανά ή όχι.

Ωστόσο, το βουνό εξακολουθεί να στέκει προκλητικά. Η ευκαιρία να σταθεί κανείς στην κορυφή του κόσμου είναι η απάντηση γιατί οι άνθρωποι δε θα σταματήσουν τις αναρριχήσεις.

iefimerida.gr