Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι για ντόμινο στην Ελλάδα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 21:22

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι για ντόμινο στην Ελλάδα

Ανησυχία για σεισμικό ντόμινο πυροδοτεί, όπως ήταν αναμενόμενο, ο καταστροφικός σεισμός των 7,9 Ρίχτερ.

 

Ανησυχία για σεισμικό ντόμινο πυροδοτεί, όπως ήταν αναμενόμενο, ο καταστροφικός σεισμός των 7,9 Ρίχτερ και βέβαια το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι ελληνες επιστήμονες είναι εαν θα επηρεαστεί η Ελλάδα.

Ο καθηγητής και διευθυντής  του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης απέκλεισε το ενδεχόμενο ντόμινο λόγω της μεγάλης αποστασης:«Το φαινόμενο ντόμινο μετά το σεισμό του Νεπάλ, μπορεί να επηρεάσει πολύ μεγάλες αποστάσεις,αλλά δεν μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα» τόνισε. Ωστόσο κ. Τσελέντης πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα, υπάρχουν σεισμικά κενά, που είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι θα έχουμε μεγάλο σεισμό σε αστικά κέντρα. Αν δεν ήταν τουριστική περίοδος, τα κενά αυτά θα τα ονόμαζα»

Την ίδια ώρα, από το Κατμαντού όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και της Γεωλογικής Εταιρίας, Ευθύμιος Λέκκας  απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η Ελλάδα. «Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο,  το “ντόμινο” από το σεισμό στο Νεπάλ», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος και  ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος.“Εκτός ότι η Ελλάδα απέχει πάρα πολύ από το Νεπάλ, είναι σχεδόν απίθανο να “συντονιστεί” ο ευρύτερος σεισμογόνος χώρος της Ινδίας με τα ρήγματα του Αιγαίου και να προκληθεί σεισμική διέγερση και στη χώρα μας”, υπογραμμίζει ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος αναφέρει επίσης, ότι υπάρχει, επίσης και πολύ μικρή πιθανότητα να επηρεαστούν από το σεισμό των 7,9 Ρίχτερ άλλες χώρες, με υψηλή σεισμική δραστηριότητα, όπως η Ιαπωνία.

thetoc