Στις 23 Απριλίου 2010 η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο ΔΝΤ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 09:26

Στις 23 Απριλίου 2010 η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο ΔΝΤ

Η ενέργεια αυτή έγινε χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας.

 

1927:  Η Κάρντιφ Σίτι νικά την Άρσεναλ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας στο ποδόσφαιρο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το κύπελλο Αγγλίας το κερδίζει ομάδα που δεν έχει έδρα στην Αγγλία.

1941:  Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: η ελληνική κυβέρνηση και ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ της Ελλάδας εγκαταλείπουν την Αθήνα πριν την εισβολή της Βέρμαχτ.

1944: Εκλογές σε ολόκληρη την κατεχόμενη και ελεύθερη Ελλάδα για την ανάδειξη των εκλεκτόρων Εθνικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης του Βουνού, όπου ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές οι γυναίκες.

1973:Το δικτατορικό καθεστώς διατάζει την κατάσχεση όλων των φύλλων των εφημερίδων «Βραδυνή» και «Θεσσαλονίκη» που δημοσίευαν δήλωση του Κ. Καραμανλή, από το Παρίσι, όπου σχολίαζε την κατάσταση στην Ελλάδα.

2010: Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα όπως ορίζει το Σύνταγμα της Χώρας, η Ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση για διμερή δάνεια από τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ. Συνέχεια αυτού ήταν η συνομολόγηση της σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης ύψους 80.000.000.000 ευρώ στις 8 Μαΐου του 2010.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε από το Καστελόριζο ότι «Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.» Η ημερομηνία έμεινε στην Ιστορία καθώς από τότε ξεκινά μια δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα μιας και μπήκε στη δίνη των Μνημονίων.

Η Ελλάδα βρέθηκε από τα τέλη του 2009 σε κατάσταση αδυναμίας χρηματοδότησης του τρέχοντος ελλείμματος, αδυναμίας αναχρηματοδότησης του χρέους και πληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έληγαν τον επόμενο χρόνο, ομόλογα που κατείχαν κατά ένα μέρος εγχώριες τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ, και κατά ένα μέρος φορείς και τράπεζες του εξωτερικού.

Στις 3 Μαΐου 2010 η Ελλάδα αιτήθηκε 80 δισ. € από τις υπόλοιπες (15) χώρες του Ευρώ και 30 δισ. € από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Την αίτηση συνόδευαν 3 συνημμένα μνημόνια:

«Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής» (ΜΟΧΠ),
«Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης» (ΤΜΣ) και
«Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής» (ΣΠΟΠ).

Υπογράφοντες για την ελληνική πλευρά είναι ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος, χωρίς κύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων. Στις 8 Μαΐου 2010 υπογράφηκαν η «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης» (“Loan Facility Agreement”) με τις χώρες του Ευρώ και «Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας» (“Stand-by Agreement”) με το ΔΝΤ.

Στη συνέχεια, σχηματίστηκε ομάδα εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), γνωστή και ως «Τρόικα», η οποία ανά τρίμηνο αξιολογεί την πρόοδο του προγράμματος εφαρμογής των όρων του «Μνημονίου» (ΜΟΧΠ και ΣΠΟΠ) και αποφασίζει για την εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης του δανείου.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

popaganda.gr




00 inkefalonia general ad 300X250