Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο - Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Απριλίου 2015 15:08

Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο - Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης

Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Malta, σκάφος που μετέφερε έως και 700 μετανάστες ανετράπη και μέχρι στιγμής μόλις 28 άτομα έχουν διασωθεί και εκατοντάδες αγνοούνται.

Το σκάφος που μετέφερε 500 - 700 μετανάστες ανετράπη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα) ανοιχτά της Λιβύης, όταν οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν στην μία πλευρά του σκάφους για να προσελκύσουν την προσοχή ενός εμπορικού πλοίου που περνούσε εκείνη τη στιγμή.

Η εφημερίδα The Times of Malta αναφέρει ότι έχουν βρεθεί πολλά πτώματα. Σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόλις 28 άτομα (49 σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica), γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία ότι οι νεκροί μπορεί να είναι εκατοντάδες.

Στην Κατάνη της Σικελίας πρόκειται να μεταφερθούν οι διασωθέντες και οι σοροί του τραγικού ναυαγίου στα ανοικτά της Λιβύης. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 24 σοροί.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, η οποία συντονίζεται από την ιταλική Ακτοφυλακή. Στην επιχείρηση συμμετέχουν, επίσης, δύο πλοία με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις. Το δυστύχημα σημειώθηκε 130 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Ενδεικτική της τραγωδίας είναι η δήλωση του πρωθυπουργού της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ: «Ψάχνουν κυριολεκτικά να βρουν ανθρώπους ζωντανούς, ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της ιταλικής Ακτοφυλακής είχε πει ότι μέσα στις επόμενες ώρες η επιχείρηση είναι πιθανό να μετατραπεί από επιχείρηση διάσωσης, σε επιχείρηση ανάσυρσης των σορών...

Εάν επιβεβαιωθεί το μέγεθος της τραγωδίας, τότε θα πρόκειται για τη χειρότερη που θα έχει σημειωθεί στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.

«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.

Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την βύθιση σκάφους με 400 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν στη διάρκεια ναυαγίου. Μόλις 150 άτομα διασώθηκαν σε εκείνο το ναυάγιο.

Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές Ακτές.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προγραμματισμένη προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη, την εξέλιξη της επιχείρησης.

Όπως ανέφερε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ο ιταλός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.


Έκκληση του Πάπα

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας την Κυριακή στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο ποντίφικας και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε το Σάββατο την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει το αυξημένο κύμα μεταναστών που φτάνουν στο έδαφός της.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την υπόσχεση που δίνει η Ιταλία να καλωσορίσει τους πολλούς μετανάστες που -ρισκάροντας τις ζωές τους- ζητούν να γίνουν δεκτοί» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Είναι φανερό ότι το μέγεθος του φαινομένου απαιτεί πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή» τόνισε.

Δεν πρέπει ποτέ να κουραστούμε να ζητάμε μεγαλύτερη δέσμευση από την Ευρώπη και από τη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Πάπας.

Από την πλευρά του, ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, δήλωσε: «Εδώ και καιρό, η Ιταλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια αποφασιστική παρέμβαση για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής στη Μεσόγειο, το λίκνο του πολιτισμού μας».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, έχει δηλώσει ότι μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική θα παρουσιαστεί μέσα στον Μάιο και έχει καλέσει τα κράτη - μέλη  να συνδράμουν στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η τραγωδία που λαμβάνει χώρα στη Μεσόγειο.

Πηγή: in.gr