Μετεγγραφές φοιτητών με το σταγονόμετρο– Πλαφόν 10% & αυστηρά κριτήρια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 21:18

Μετεγγραφές φοιτητών με το σταγονόμετρο– Πλαφόν 10% & αυστηρά κριτήρια

Μετεγγραφές με το... σταγονόμετρο και με τη βούλα του ΣτΕ, το οποίο έκρινε ότι οι μετεγγραφές θα γίνονται, πλέον, με ανώτατο πλαφόν.


Το πλαφόν θα καθορίζεται από τις σχολές και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκή χρονιά. 

Σύμφωνα με τους δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου όμως, την χρήση του δικαιώματος της μετεγγραφής θα μπορούν να την κάνουν μόνο όσα παιδιά έχουν προβλήματα υγείας, αλλά και όσα έχουν ανυπέρβλητο οικονομικό πρόβλημα.

Κανένα άλλο από τα κριτήρια που ίσχυαν στο παρελθόν δεν θα ισχύει από εδώ και στο εξής, ενώ η απόφαση τίθεται σε ισχύ από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

 Με την υπ΄αρ. 1251/2015 απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους αντίκειται στο Σύνταγμα δικαιώνοντας δύο ΑΕΙ. Τα Ιδρύματα αυτά είναι η Σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής-Μηχανικών του ΑΠΘ. Οι φοιτητές που πήραν μετεγγραφή σε αυτές τις σχολές είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στις αρχικές.

Ολοι οι υπόλοιποι που έχουν μετεγγραφεί παραμένουν ως έχουν.

Με νόμο του 2014 και δύο υπουργικές αποφάσεις μετεγγραφή μπορούσαν να κάνουν τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ορφανά, τέκνα άγαμων μητέρων, κωφάλαλων, τυφλών νεφροπαθών, καθώς και ατόμων που είχαν αναπηρία πάνω 67%.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στο σκεπτικό της απόφασής τους οι δικαστές αναφέρουν ότι «κάθε εισαγόμενος φοιτητής πρέπει, κατ΄ αρχήν να φοιτά στην Σχολή ή το Τμήμα όπου εισάγεται μέχρι την αποφοίτησή του» με τον νομοθέτη να μπορεί κατ' εξαίρεση να θεσπίζει διατάξεις για «μετεγγραφή εκείνων ων φοιτητών οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Σχολή ή το Τμήμα, όπου έχουν εισαχθεί, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας και ζητούν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που εδρεύει σε άλλη πόλη, όπου αποδεδειγμένα θα έχουν την αναγκαία για τη φοίτησή τους ιατρική ή οικονομική στήριξη».

Παράλληλα, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι με την θέσπιση των νέων διατάξεων για τις μετεγγραφές των φοιτητών, ο νομοθέτης «δεν τήρησε τις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις που τίθενται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ, αλλά επέβαλε στα ιδρύματα ουσιαστικώς απεριόριστες μετεγγραφές φοιτητών». Συνεπώς έκρινε τις επίμαχες διατάξεις ανεφάρμοστες και αντισυνταγματικές.  Όσο για τους φοιτητές που πέρασαν στις σχολές το περσινό έτος και εκκρεμεί η μετεγγραφή τους, η ολομέλεια διευκρινίζει ότι οι σχολές στις οποίες πέτυχαν πρέπει να τους επανεγγράψουν.  

iefimerida.gr

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ