Ψαλίδι εισακτέων σε ΕΜΠ, Καποδιστριακό, ΑΠΘ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 11:32

Ψαλίδι εισακτέων σε ΕΜΠ, Καποδιστριακό, ΑΠΘ

Στο τραπέζι και «κούρεμα» των μετεγγραφών φοιτητώνΣε στοχευμένο ψαλίδι στον αριθμό εισακτέων σκέφτεται να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας σε σχολές και τμήματα που επλήγησαν φέτος από τις μετεγγραφές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αριθμός εισακτέων θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή γύρω στους 70.000 για το σύνολο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, και θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών. Όμως, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου, συζητείται σοβαρά, σε περίπτωση που αποφασιστεί μικρή πτώση του συνολικού αριθμού εισακτέων, αυτή τη μείωση να την καρπωθούν αποκλειστικά τα κεντρικά Ιδρύματα και ειδικότερα τα τμήματά τους που «βούλιαξαν» πέρσι λόγω των αθρόων μετεγγραφών, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Τις τελευταίες μέρες το υπουργείο προετοιμάζει πυρετωδώς τους πίνακες ανά σχολή και τμήμα, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με πρυτάνεις. Αν και αρκετοί επισημαίνουν ότι ο υπουργός έχει λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα λόγω του μεγάλου όγκου των φοιτητών που υποδέχτηκαν φέτος, η ηγεσία φαίνεται ότι δεν θα τους κάνει το χατίρι να ικανοποιήσει το αίτημά τους για γερό κούρεμα του αριθμού εισακτέων συνολικά.

Ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δέχτηκαν μόνο από τις μετεγγραφές από μισό έως και υπερδιπλάσιο αριθμό φοιτητών επί του αριθμού εισακτέων σε ορισμένα τμήματά τους.

Για παράδειγμα, οι σχολές Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και οι σχολές Ιατρικής, Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών στο ΕΚΠΑ χτύπησαν κόκκινο, με τα αμφιθέατρα να γεμίζουν ασφυκτικά και τα εργαστήρια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Ακόμα κι αν δεν επηρεαστεί ο συνολικός αριθμός εισακτέων, οι σχολές που θα λάβουν το «μπόνους» μειωμένου αριθμού εισακτέων θα ανεβάσουν τον πήχυ δυσκολίας για τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους, καθώς οι θέσεις στα αμφιθέατρα θα λιγοστέψουν. Όπως είναι φυσικό, το μέτρο -εφόσον υιοθετηθεί- θα αφορά τις δημοφιλείς επιλογές των υποψηφίων που είναι ήδη υψηλόβαθμες σχολές, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το βαθμό εισαγωγής.

newsbeast.gr


Φόρτωση…

Φόρτωση…