Πανούσης: ζητά παραιτήσεις μετά το αλαλούμ για τους μετανάστες

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 10:11

Πανούσης: ζητά παραιτήσεις μετά το αλαλούμ για τους μετανάστες

Το έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα δεν το αναγνωρίζει το υπ. Δημόσιας Τάξης. Εκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον Γ. Πανούση. Διευκρινίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

 

Tη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας αλλά και παραιτήσεις μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε για το θέμα των μεταναστών ανακοίνωσε ο Γιάννης Πανούσης με έκτακτη συνέντευξη Τύπου.  

Διευκρινίσεις για το αλαλούμ που προκλήθηκε με τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τους μετανάστες, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

«Δεν ήταν ενήμερος κανένας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το έγγραφο δεν έφτασε στα χέρια του υπουργού ώστε να λάβει γνώση. Η ευθύνη βαραίνει τον υπογράφοντα. Η υπόθεση θα διαλευκανθεί», ξεκαθαρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθαρίζει ότι τη μεταναστευτική πολιτική δεν θα την χαράξει υπηρεσιακός παράγοντας αλλά η κυβέρνηση και όπως αναφέρει «μου κάνει εντύπωση ο χρόνος και ο τρόπος που έγινε αυτό». 

Ο Γιάννης Πανούσης δεν αναγνωρίζει το συγκεκριμένο έγγραφο. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή που κυκλοφορεί σήμερα λέει ότι θα πέσουν κεφάλια καθώς «Ολα αυτά είναι αναληθή. Καμία σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης». Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρει ότι «Σε όποιο βαθμό τα όσα ειπώθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ενός κειμένου που έχει αποσταλεί ή επινοηθεί, όλα αυτά είναι αναληθή, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Θα πέσουν τα κεφάλια αυτών, γιατί αυτό γίνεται επειδή αργούν οι κρίσεις, με αποτέλεσμα αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους κομμένο να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες».

Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών;  Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας»,  ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, όταν έγινε γνωστό το θέμα. 

Η σημερινή δήλωσή του Νίκου Βούτση στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Για την έκδοση του εγκυκλίου δεν έχει σχέση η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ούτε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την ευθύνη έχει όποιος υπογράφει την εγκύκλιο και άρα υπάρχει θέμα».  

Η αντίδραση Σαμαρά

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, σε γραπτή δήλωσή του έκανε λόγο για «απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική η απόφαση της κυβέρνησης».

«Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα. Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη. Δυστυχώς, οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται. Τους καλούμε να ανατρέψουν αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Αυτό είναι το επίμαχο έγγραφο 

Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα δεν θα συλλαμβάνονται, αλλά θα τους δίνεται χαρτί παραμονής ενός μήνα, αν θέλουν να φύγουν, ενώ αν δε θέλουν θα τους δίνεται άδεια παραμονής έξι μηνών. 

Το έγγραφο έχει τον τίτλο «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών». 

Η αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου έγινε χθες το βράδυ, όταν ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ το έδωσε στη δημοσιότητα. 

thetoc.gr