Σεβασμό του διεθνούς δικαίου ζήτησε από την Τουρκία ο Αλ. Τσίπρας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 12:38

Σεβασμό του διεθνούς δικαίου ζήτησε από την Τουρκία ο Αλ. Τσίπρας

Κάλεσμα στην Τουρκία να σεβαστεί την αρχή της καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η έλευση του σκάφους Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις αναγκαίες συνομιλίες για το Κυπριακό.

Όπως είπε, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να συνεχιστούν, όμως για να συνεχιστούν χρειάζεται ο σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας στην αρχή της καλής γειτονίας και στο διεθνές δίκαιο.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία δίκαιη και βιώση λύση, επί τη βάση  διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το Κυπριακό αποτελεί «λυδία λίθο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πολυπόθητη εδραίωση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

 
Ακόμη, τόνισε πως παρά την οικονομική κρίση, η οποία εχει επιβαρύνει Έλληνες και Κυπρίους με θυσίες άδικες, οι δύο χώρες παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχη. 

«Μας δένει η λαμπρή κοινή μας ιστορία και ένα ελπιδοφόρο μέλλον, ένα κοινό μέλλον ευρωπαϊκό και μεσογειακό με πολύ σημαντικές δυνατότητες», πρόσθεσε. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
 
Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις της νέα κυβέρνησης στην Ε.Ε. ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μία νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», η οποία γίνεται με όρους ισοτιμίας μεσα στο ευρωπαικό πλαίσιο. «Η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής όχι μόνο για τον ελληνικό και κυπριακό λαό, θα είναι επωφελής για όλους του λαους της Ευρώπης», κατέληξε.
 
naftemporiki.gr