Εκκενώνονται χωριά στην Άρτα – Κάτοικοι μεταφέρονται με λεωφορεία σε ασφαλείς περιοχές

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 13:04

Εκκενώνονται χωριά στην Άρτα – Κάτοικοι μεταφέρονται με λεωφορεία σε ασφαλείς περιοχές

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που έχει υποστεί ο νομός Άρτας από την κακοκαιρία, με τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή και συναγερμό καθώς ανεβαίνει η στάθμη του νερού στον Άραχθο ποταμό. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους η Ελεούσα της Άρτας, μία συνοικία της πόλης και τα χωριά που βρίσκονται παράπλευρα του Άραχθου, προκειμένου να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, οι ζημιές στις υποδομές και ειδικά στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού είναι εκατομμυρίων, όπως λέει ο κ. Ψαθάς.

Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες το πρωί και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου(ΣΝΟ), που συνεδρίασε χθες το βράδυ στην Άρτα, οι κάτοικοι από τα χωριά Κομμένο, Λουτρό, Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Στο μεταξύ, μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης. Ωστόσο, μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέρωντα. Η ίδια εικόνα, επικρατεί και στη Θεσπρωτία στον κάμπο των Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Οι κάτοικοι, που βρίσκονται σε απόγνωση, μιλούν για πρωτοφανείς πλημμύρες.

Το φράγμα στο Πουρνάρι
Το φράγμα στο Πουρνάρι


Σήμερα το πρωί και κατόπιν απόφασης από τη διοίκηση της ΔΕΗ, απελευθερώνονται  από το Φράγμα Πουρναρίου διπλάσιες ποσότητες νερού από τις επιτρεπόμενες για την αποφυγή πλημμύρας.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα: H ΔΕΗ μπορεί να απελευθερώνει 500 κυβικά νερό, ανά δευτερόλεπτο και χθες το βράδυ, τα στοιχεία έδειχναν πως έμπαιναν στην Λίμνη, πάνω από 1700 κυβικά νερό!

 


Βροχή οι κλήσεις για απάντληση υδάτων στα Γιάννενα


Προβλήματα από πλημμύρες και στα Γιάννενα, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων κυρίως σε υπόγεια σπιτιών στις περιοχές: Νεοχωρόπουλο, Σεισμόπληκτα, Καρδαμίτσια, Ανατολή, Βοτανικός, Πεδινή, Μπάφρα.

Σε κάποια σημεία στο οδόστρωμα έχουν συσσωρευτεί νερά, όπως στην οδό Βογιανού με τους δρόμους να είναι απροσπέλαστοι. 

newsit..gr

Με πληροφορίες από epirus-tv-news.blogspot.gr, ΑΠΕ, epirus-tv-news.blogspot.gr