Εβδομήντα χρόνια από το κλείσιμο του Άουσβιτς (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 12:22

Εβδομήντα χρόνια από το κλείσιμο του Άουσβιτς (εικόνες)

"Το παρελθόν μας δεν πρέπει να γίνει το μέλλον των παιδιών μας", αυτό ήταν το σύνθημα των επιζώντων από το στρατόπεδο του Άουσβιτς για την επέτειο συμπλήρωσης των 70 χρόνων από το κλείσιμό του.  

Οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος αποφάσισαν να επιστρέψουν στο χώρο που έζησαν τους χειρότερους εφιάλτες τους, το κολαστήριο του Άουσβιτς. Περισσότεροι από 300 επιζώντες ένωσαν τις φωνές τους για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο, αναφέροντας πως το παρελθόν τους δεν μπορεί αν γίνει το μέλλον των παιδιών, "η ιστορία είναι εδώ για να διδάξει και όχι για να επαναληφθεί".

 
 

Η 70η επέτειος από το κλείσιμο του Άουσβιτς και την απελευθέρωση των κρατουμένων από τον Σοβιετικό στρατό, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης, καθώς 300 επιζώντες και συγγενείς των εκτελεσθέντων εντός του στρατοπέδου ξύπνησαν τις εφιαλτικές μνήμες τους επισκεπτόμενοι το κολαστήριο, στο οποίο περισσότεροι από 1.1 εκατομμύρια Εβραίοι έχασαν τις ζωές τους.

 
 

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών οι ηγέτες των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από τη βαρβαρότητα του Ναζισμού και γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε, που εναπόθεσαν στεφάνια, λουλούδια και κεριά στη μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών.

Σημαντικά ήταν τα μηνύματα όχι μόνο των ηγετών, που τόνισαν πως ο ρατσισμός και η άνθηση των ακροδεξιών παρατάξεων και ιδεολογιών στη Ευρώπη είναι επικίνδυνες για τη διατήρηση των ισορροπιών και την διαφύλαξη της ειρήνης και του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, αλλά και των επιζώντων.

 

 
 
 Οι επιζώντες, με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στην εξάπλωση των νεοναζιστικών ιδεολογιών, λέγοντας: "Συνέβη τόσο αργά που λίγοι έδιναν την απαιτούμενη προσοχή στην εξάπλωση του φαινομένου, μέχρι τώρα που η εκδήλωση αντισημιτικών μηνυμάτων γίνεται όλο και πιο εμφανής, φαίνεται πως η Ευρώπη ξύπνησε πάλι στο 1933 και όχι στο 2015".
 

 Ενώ, πρόσθεσαν: "Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν αρχίσει και ζουν με τον φόβο, το ίδιο συνέβαινε και τότε, αν η εξαίρεση συνεχίσει να γίνεται αποδεκτή, τότε θα γίνει ο κανόνας, το θέμα πρέπει αν αντιμετωπιστεί άμεσα για να αποφευχθούν τα χειρότερα".

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στα συντρίμμια του Άουσβιτς με τους επιζώντες να διηγούνται τις τρομακτικές τους ιστορίες, για ανθρώπους που εκτελέστηκαν με τους χειρότερους τρόπους, για παιδιά που πέθαναν από την πείνα, για άλλους που βασανίστηκαν και για τους εφιάλτες που τους συνοδεύουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

 
 

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Εβραίοι έχασαν τις ζωές τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του ναζιστικού καθεστώτος, εκατομμύρια άλλοι χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, βασανίστηκαν και κατάφεραν να επιβιώσουν, ωστόσο ο φόβος και οι εφιάλτες τους συντρόφευαν για χρόνια, "ο φόβος ήταν πάντα εκεί, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επιστρέψει και να ριζώσει".

 
 
 

DailyMail




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250