Ιταλικές αρχές: 40 οι αγνοούμενοι, οι 32 Ελληνες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 12:31

Ιταλικές αρχές: 40 οι αγνοούμενοι, οι 32 Ελληνες

-Ολα τα ονόματα των ελληνων διασωθέντων
-95 είναι οι διασωθέντες που βρίσκονται πάνω στα πλοία "St Giorgio" και "Duran de la Penna"
Νέες μαρτυρίες...
Δεν έχει τέλος το θρίλερ με το Norman Atlantic καθώς επικρατεί ένας χάος με τον αριθμό και την ταυτότητα όχι μόνο των αγνοουμένων αλλά ακόμα και των διασωθέντων!
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο σκάφος "Norman Atlantic" επέβαιναν...
475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί ενώ αγνούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους δέκα νεκρούς επιβάτες περιλαβάνεται το όνομα δεύτερου Έλληνα υπηκόου. Πάντως η RAI νωρίτερα μετέδωσε ότι η λίστα επιβατών του Norman Atlantic φέρεται να είναι ανακριβής έως και πλαστή!

95 είναι οι Ελληνες διασωθέντες που βρίσκονται πάνω στα πλοία St Giorgio και Duran de la Penna. 81 βρίσκονται στο πρώτο πλοίο και 14 στο δεύτερο. Επίσης 86 συμπολίτες μας έχουν ήδη επιστρέψει σε ελληνικό έδαφος. Το St Giorgio παραμένει στην Αδριατική και εκτιμάται ότι αύριο θα βγει σε λιμάνι, άγνωστο προς το παρόν πού!

Το πλοίο αυτή την ώρα βρίσκεται κοντά στο νησί Σάσων, στην είσοδο του κόλπου της Αυλώνας. Δίπλα του βρίσκονται τέσσερα ρυμουλκά και ένα είναι δεμένο με το πλοίο προκειμένου αυτό να μην πέσει σε βραχονησίδα.

Ξένοι επιβάτες για Norman Atlantic: «Θα καιγόμασταν σαν τα ποντίκια»

«Θα καιγόμασταν σαν τα ποντίκια. Άρχισε να μας κυριεύει πανικός. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, όμως ο Θεός μας βοήθησε», εξηγεί στην γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ένας από τους δέκα Γάλλους που επέβαιναν στο Norman Atlantic. «Oι στιγμές που ζήσαμε ήταν εφιαλτικές. Δεν θα τις ξεχάσω ποτέ...», τόνισε. 

«Όταν η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο το καράβι, δεν υπήρχε κανείς να μας βοηθήσει, αισθανόμασταν αδύναμοι», επισημαίνει ο Ολιβιέ Κουασάρ. Από την πλευρά του, ο Βρετανός Νικ Σάνινγκ Ουίλιαμς ήταν ένας από τους επιβάτες του Norman Atlantic που έζησε τον τρόμο και τον θάνατο. 

«Ήμασταν μούσκεμα, κρυώναμε και ο βήχας ήταν ασταμάτητος εξαιτίας του καπνού . Υπήρχαν στο κατάστρωμα γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι άνθρωποι», εξηγεί ένας άντρας υπό καθεστώς ανωνυμίας. 

Η οικογένεια Κουασάρ πιστεύει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τις δραματικές ώρες που έζησε. «Στις πέντε το πρωί, ξύπνησα λόγω της έντονης μυρωδιάς του καπνού. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, άκουσα έναν άνθρωπο να διασχίζει τους διαδρόμους στο πλοίο και να φωνάζει: "φωτιά-φωτιά", πιθανόν ήταν ένας καμαρότος. Ξύπνησα την οικογένειά μου και ζήτησα από τα δύο παιδιά μου να ντυθούν ζεστά», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ο Ολιβιέ Κουασάρ, έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του και τα παιδιά τους, οκτώ και δέκα ετών.

«Καταφέραμε και κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, μέχρι που βγήκαμε από την καμπίνα μας και τότε συνειδητοποιήσαμε το ακριβώς συμβαίνει. Η φωτιά ήταν παντού, την αισθανόμασταν κάτω από τα πόδια μας. Υπήρχε τρικυμία, τα κύματα ήταν τεράστια. Οτιδήποτε βρισκόταν στο έδαφος καιγόταν. Τότε ενημερωθήκαμε ότι θα έρθει ένα ελικόπτερο να μας σώσει. Η κάθε οικογένεια προστάτευε τα μέλη της όπως μπορούσε», δήλωσε στο ραδιόφωνο "France Bleu" ένας εκ των δέκα Γάλλων που βρισκόταν στο πλοίο. 

«Η οικογένειά μου απεγκλωβίστηκε μετά από εννέα ώρες αναμονής και εγώ, μία ώρα αργότερα», πρόσθεσε. Την ίδια ώρα, στο Sky News, ένας Βρετανός αφηγείται το δικό του δράμα. «Όταν οι φλόγες άρχισαν να απλώνονται παντού στο πλοίο και δεν υπήρχε από πουθενά βοήθεια, αισθανόμασταν αδύναμοι», εξηγεί ο Νικ Σάντινικ Γουίλιαμς. Στο πλευρό του, βρισκόταν η αρραβωνιαστικιά του, η Ελληνίδα Ρεγγίνα. 

«Μείναμε για ορισμένες ώρες χώρια. Μου φάνηκε αιώνας», υποστηρίζει ο 32χρονος Χρήστος Περλής, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Assosiated Press. Ο ίδιος πρόσθεσε πως, πολλοί ήταν αυτοί που, αδιαφορώντας για τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονταν στο κατάστρωμα του πλοίου, άρχισαν να σπρώχνουν ο ένας τον άλλο για να σωθούν πρώτοι. 

protothema.gr




00 inkefalonia general ad 300X250