Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος Πρόεδρος Της Δημοκρατίας (;)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 12:16

Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος Πρόεδρος Της Δημοκρατίας (;)

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο Σταύρος Δήμας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απάντησε: «Θα γίνουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό».

Το θέμα θα ξεκαθαρίσει τα επόμενα 24ωρα, αφού ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει διάγγελμα, όπως ήθελαν οι πρώτες πληροφορίες μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης των διαδικασιών. Τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξαν πως δεν θα ανακοινωθεί σήμερα το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντως, το θέμα αναμένεται να «κλειδώσει» στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, στις 3 μ.μ.

Η ονοματολογία για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια

Πριν καν γίνει γνωστή και επισήμως η επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ονόματα και σενάρια υποψηφιοτήτων είχαν φουντώσει. Οι πιθανοί διάδοχοι του Κάρολου Παπούλια, με βάση την ονοματολογία, είναι:

  •     Ο πρώην πρωθυπουργός και δικαστικός Παναγιώτης Πικραμμένος.
  •     Ο ακαδημαϊκός και Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.
  •     Ο διακεκριμένος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος.
  •     Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, πρώην Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Βασίλης Σκουρής.
  •     Ο πρόεδρος οργανισμού Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.
  •     Ο διάσημος Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.
  •     Ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης.
  •     Η πρώην ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου.
  •     Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
  •     Η πρώην βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και εκδότρια του «Ικαρου» Χρυσή Καρύδη.
  •     Η ακαδημαϊκός Ελένη-Γλύκατζη Αρβελέρ.
  •     Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
  •     Η Μαρία Δαμανάκη.

Φυσικά στο τραπέζι των συνομιλιών έχουν πέσει και ονόματα πολιτικών προσώπων. Από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, ο Σταύρος Δήμας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πάντως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να είναι υποψήφιος Πρόεδρος. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και τα ονόματα του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος το είχε αρνηθεί, ακόμα και -μολονότι θεωρείται τεράστια έκπληξη- του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου.

Ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το όνομα, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν έχει σημασία αν το πρόσωπο θα είναι πολιτικό ή όχι, αν και ο ίδιος θα προτιμούσε ένα πολιτικό πρόσωπο. Αναγνώρισε, όμως, ότι υπάρχουν και ικανά πρόσωπα εκτός πολιτικής, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους βουλευτές να δώσουν την ψήφο τους.

Μεϊμαράκης: Πιστεύω ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά ας είμαστε έτοιμοι

«Πιστεύω βαθιά ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος από αυτή τη Βουλή. Πρέπει όμως να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στα στελέχη της ΝΔ στη Φθιώτιδα, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΝΔ για τα 40 χρόνια του κόμματος.

«Πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και οι βουλευτές που είναι ταλαντευόμενοι υπολογίζουν πολύ τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν με μεγάλα ποσοστά τη θέληση του λαού να προκύψει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

iefimerida




00 inkefalonia general ad 300X250