ΣΥ.ΡΙΖ.Α. : Παρουσιάζει το νεο του πρόγραμμα (ενημερωμένο)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 21:57

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. : Παρουσιάζει το νεο του πρόγραμμα (ενημερωμένο)

Κλικ εδώ για το νέο πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ.

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμά του, κυβερνητικής έμπνευσης πλέον, και ένας δημοφιλής ευρωπαίος φιλόσοφος, ο Σλαβόι Ζίζεκ, γίνονται για τον ΣΥΡΙΖΑ η... ασπίδα του απέναντι σε επιθέσεις που δέχεται , κυρίως από ΝΔ -αλλά και από το ΠαΣοΚ- περί αντιευρωπαϊκής γραμμής αλλά και περί πολυγλωσσίας θέσεων και απόψεων.

Ετσι, έχοντας μπει σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τη ΝΔ, το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί, παρουσιάζοντας επίσημα το εκλογικό του πρόγραμμα, την ερχόμενη Παρασκευή (1.6.2012), να μετατοπίσει στη βάση των «καυτών οικονομικών και πολιτικών θεμάτων» την προεκλογική αντιπαράθεση.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο κ. Αλ. Τσίπρας επιλέγει, με τη συμμετοχή του σε ανοιχτή συζήτηση για την πορεία της Ευρώπης με τον φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ, την ερχόμενη Κυριακή (3.6.2012), να στείλει μήνυμα εντός και εκτός συνόρων και για την ανάγκη να ενισχυθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά και να υπάρξει ουσιαστική απάντηση υπέρ των ευρωπαϊκών λαών στην οικονομική και κοινωνική κρίση.

Τον Δεκέμβριο του 2010, είχε ξαναέρθει στην Αθήνα ο κ. Ζίζεκ, προσκεκλημένος τότε από το «Αριστερό Βήμα» για μια διάλεξη με θέμα «Ζώντας στην εποχή των τεράτων- Η κρίση, η Ευρώπη, ο κομμουνισμός», τίτλος που παρέπεμπε στον Αντόνιο Γκράμσι ( «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Ζούμε στην εποχή των τεράτων»). Ηδη, από εκείνη την περίοδο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο κ. Τσίπρας είχαν βρει κοινούς προσανατολισμούς με τις απόψεις του Σλοβένου φιλόσοφου και ιδιαίτερα όσον αφορά στο ότι η λύση απέναντι στην κρίση δεν μπορεί παρά να υπάρξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε πρόσφατο άρθρο του («Σώστε μας από τους σωτήρες»), ο κ. Ζίζεκ αναφέρεται με θετικούς χαρακτηρισμούς στον κ. Τσίπρα και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική λύση. Όπως σημειώνει «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια σχεδόν αδύνατη αποστολή. Δεν είναι η φωνή της ακροαριστερής «τρέλας», αλλά της λογικής μιλώντας ενάντια στην τρέλα της ιδεολογίας της αγοράς. Με την ετοιμότητά τους να κυβερνήσουν, έχουν αποβάλλει το φόβο της Αριστεράς να αναλάβει την εξουσία. Έχουν το θάρρος να καθαρίσουν το χάος που δημιουργήθηκε από άλλους. Θα χρειαστεί να εφαρμόσουν ένα τρομερό συνδυασμό των αξιών και του πραγματισμού, της δημοκρατικής δέσμευσης και της προθυμίας να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά, όπου χρειάζεται(...)».

Το θερμό επεισόδιο Ντόρας-ΣΥΡΙΖΑ
Η Κουμουνδούρου και οι άλλοι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται έτοιμοι να αντιμετωπίσουν, τις επόμενες ημέρες,την εντεινόμενη επίθεση εναντίον τους Είδαν, όπως επισημαίνουν στελέχη από το ηγετικό επιτελείο, τη ρητορική του κ. Σαμαρά, με κατηγορίες για εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ με κουκουλοφόρους αλλά και για υπεράσπιση του «λόμπι της δραχμής», να τη διαδέχονται τα πυρά της κυρίας Μπακογιάννη σχετικά με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν μάρτυρες στη δίκη της «17 Νοέμβρη».

Η γραμμή που χαράσσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το συμμαχικό σχήμα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη λογική της ΝΔ που επιδιώκει να σπείρει τον «αποπροσανατολισμό από τα λαϊκά προβλήματα» και να ανασύρει «διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος».

«Δεν έχουμε τη διάθεση να τους ακολουθήσουμε σε αυτή τη λογική», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, δίνοντας παράλληλα το στίγμα ότι η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα αφοπλίσει τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ από τη «διαστρέβλωση των απόψεων» του ΣΥΡΙΖΑ και τη χρήση παλιότερων θέσεών του ενώ θα τους αναγκάσει να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένων θεμάτων που ταλανίζουν τον τόπο.

Ωστόσο, οι αναφορές της κυρίας Μπακογιάννη σχετικά με την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» ήταν το πρώτο θέμα στην ενημέρωση Τύπου, με οργισμένη την απάντηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για «αήθη επίθεση». Ο κ. Σκουρλέτης θύμισε ότι ανάλογη στάση με της κυρίας Μπακογιάννη, είχε παλιότερα κατά του ΣΥΡΙΖΑ το στέλεχος του ΠαΣοΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος.

«Η Ντόρα Μπακογιάννη πήρε τη σκυτάλη που κρατούσε σφιχτά όλα αυτά τα χρόνια ο Θόδωρος Πάγκαλος» σχολίασε και πρόσθεσε ότι είναι μακρυά από κάθε έννοια πολιτικού και νομικού πολιτισμού η ενοχοποίηση μαρτύρων υπεράσπισης σε δίκες, ενώ τόνισε ότι προ δεκαετίας δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ.

Εκανε επίσης δριμεία κριτική στον τρόπο που ανέδειξε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ τις δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη όσον αφορά σε μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο που ήταν μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη. Την ίδια ώρα, έβγαζαν ανακοινώσεις τόσο ο κ. Βένιος Αγγελόπουλος, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, όσο και η νομικός κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο δρόμος προς τις εκλογές και τα ψηφοδέλτια
Δεν θα υπάρχουν αλλαγές στα ψηφοδέλτιά του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο και η λίστα για τις εκλογές της 17ης Ιούνιου έχει καταρτισθεί με βάση την κατάταξη και στους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πάντως, συνεχίζεται , σε πολιτικό επίπεδο, η προσπάθεια του ηγετικού επιτελείου να υπάρξει διεύρυνση της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη από τον χώρο της ευρύτερης αριστεράς, από στελέχη που διαφοροποιούνται από το κυβερνητικό ΠαΣοΚ αλλά και από τον οικολογικό χώρο. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης (30.05.2012) με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Οικολογικής Αριστεράς (νέα πολιτική κίνηση που έχει δημοσιοποιήσει την συμπόρευσή της στον ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο κ. Θέμης Δημητρακόπουλος, ο πανεπιστημιακός κ. Δ. Κουρέτας κ.ά.).

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, στα γραφεία του ΣΥΝ στην πλατεία Κουμουνδούρου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκφραστεί η σύγκλιση απόψεων. Πάντως, όπως επισήμως επισημάνθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Κατσέλη δεν θα μετέχει στα ψηφοδέλτιά του.

TO BHMA