Λείψανα από το ιαπωνικό τσουνάμι «θα ξεβραστούν στη δυτική ακτή των ΗΠΑ»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 27 Μαΐου 2012 08:04

Λείψανα από το ιαπωνικό τσουνάμι «θα ξεβραστούν στη δυτική ακτή των ΗΠΑ»

Ανάμεσα στους χιλιάδες τόνους συντριμμιών που παρέσυρε το περυσινό τσουνάμι στην Ιαπωνία βρίσκονται πιθανότατα τα λείψανα πολλών θυμάτων, τα οποία θα αρχίσουν να ξεβράζονται το φθινόπωρο στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, προβλέπει ένας έγκριτος Αμερικανός ωκεανογράφος.


«Πιστεύω ότι θα υπάρχουν οστά μέσα σε αθλητικά παπούτσια που θα ξεβράζονται τα επόμενα χρόνια», ήταν η μακάβρια πρόβλεψη του Κερτ Έμπσμεγιερ, συνταξιούχου ειδικού στα ωκεάνια ρεύματα, και ιδρυτή της Διεθνούς Ένωσης Ωκεανογραφίας και Παρακολούθησης των Ακτών.

«Υπάρχουν ακόμα 3.000 θύματα που αγνοούνται από το τσουνάμι [...] Τα οστά και τα παπούτσια μπορούν να επιπλέουν για χρόνια, οπότε περιμένω ότι κάποια στιγμή θα ξεβραστούν. Περιμένω την κύρια μάζα συντριμμιών να αρχίσει να φτάνει τον Οκτώβριο, και αυτό θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια» ανέφερε ο Έμπσμεγιερ σε συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Ουάσινγκτον ειδικά για αυτό το θέμα.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο ωκεανογράφος ενημέρωσε αξιωματούχους στο ιαπωνικό προξενείο στο Σιάτλ και τους ζήτησε να έρθουν σε επαφή με τις αρχές για τη διαχείριση της μακάβριας υπόθεσης.

Σύμφωνα με ερευνητές στη Χαβάη που μοντελοποίησαν τα ωκεάνια ρεύματα, τα χιλιάδες αντικείμενα που παρασύρθηκαν στον Ειρηνικό μπορεί να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο της δυτικής αμερικανικής ακτής, από την Καλιφόρνια μέχρι την Αλάσκα.

Ήδη, εκατοντάδες τόνοι συντριμμιών έχουν εντοπιστεί στην Αλάσκα. Στις αρχές Απριλίου, μάλιστα, η αμερικανική ακτοφυλακή αναγκάστηκε να βυθίσει ένα σκουριασμένο αλιευτικό σκάφος που παρασύρθηκε από τη Φουκουσίμα και εντοπίστηκε έξω από την Αλάσκα.

Υπήρχαν όμως και θετικά νέα: μια μπάλα ποδοσφαίρου και μια μοτοσικλέτα Harley Davidson εντοπίστηκαν στην Αλάσκα και επρόκειτο να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους που εντοπίστηκαν στην Ιαπωνία.

Πηγή: in.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ